Vlaamse componist Wim Mertens geeft jubileumconcert in Rome

De bekende en veelgeprezen Vlaamse componist Wim Mertens viert het veertigjarige jubileum van zijn muzikale carrière met de Inescapable Tour 2020, waarbij hij ook even halt houdt op het Romaeuropa Festival 2020 dat plaatsvindt van 18 september tot 15 november. Wim Mertens presenteert op dinsdag 22 september in het Auditorium Parco della Musica (Cavea) in Rome zijn grootste hits van 1980 tot nu.

romaeuropafestival

De muziek van Wim Mertens heeft een sterk melodisch fundament en is vaak minimalistisch van aard. Talrijke stukken van de Vlaamse componist zijn gebruikt als achtergrond of soundtrack voor toneelvoorstellingen, films en documentaires.

De belangstelling voor de muziek van Wim Mertens groeide fors nadat de Britse regisseur Peter Greenaway in 1986 zijn muziek gebruikte als soundtrack voor de film The Belly of an Architect die zich volledig in Rome afspeelt.

Zelfs wie in België nog nooit van Wim Mertens heeft gehoord, kent ongetwijfeld de zogenaamde ‘Proximus-tune’, waarvoor het telecombedrijf het nummer Struggle for Pleasure (1983) uit de voormelde soundtrack gebruikte, en er van 2000 tot 2004 zijn eigen merknaam zowat mee vereenzelvigde.

Al even bekend werd het nummer Maximizing the Audience, gecomponeerd voor The Power of Theatrical Madness, de theatervoorstelling die in 1984 de internationale doorbraak van Jan Fabre betekende.

wimmertens1

Wim Mertens begon in 1980 met het maken van muziek nadat hij als musicoloog en radiomaker had gewerkt. In 1980 bracht de muzikant zijn eerste album uit, For Amusement Only, een elektronische compositie gemaakt met alleen het geluid van flipperkasten.

In de voorbije veertig jaar heeft Mertens zijn eigen muzikale taal ontwikkeld in een systematisch opgebouwd vocabulaire, door talrijke vocale composities en stukken te schrijven voor verschillende instrumentale ensembles, symfonieorkesten, voor theater en film. Momenteel geeft Wim Mertens wereldwijd concerten, zowel solo als met kleine ensembles of met grotere symfonische orkesten.

wimmertens2

Voor de Belgische artiest is de Inescapable Tour 2020 tevens een kans om, naast zijn beroemdste composities, zijn nieuwste album The Gaze of the West (2020) te presenteren, andermaal een getuigenis van een constant evoluerende reis en een hernieuwde en diepe relatie met het publiek, in de kenmerkende taal van zijn tijdloze muziek.

Wim Mertens – Inescapable Tour
40th anniversary 1980-2020
22 september 2020
Auditorium Parco della Musica
Viale Pietro De Coubertin 30, Rome
info@musicaperroma.it
Tel. +39 06 802 412 81
Website en online tickets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.