De Sapienza Università di Roma onderzocht in samenwerking met het bestuur van de regio Lazio hoe gebruikers van het openbaar vervoer in Rome zich sinds de lockdown gedragen. Uit de studie blijkt dat alvast één op de vier pendelaars, voor zover ze niet nog steeds thuis werken, opnieuw de auto gebruiken om naar het werk te rijden.
De angst om in een te volle bus, tram of metro besmet te worden door een medepassagier zit er bij heel wat Romeinen goed in. Een ander probleem is dat de voertuigen en wagons dikwijls zo vol zitten dat reizigers regelmatig noodgedwongen moeten wachten op één van de volgende bussen of trams. Daardoor komen ze vaak te laat op hun werk.
De bussen zitten in theorie minder vol dan vroeger, maar reizigers worden verondersteld fysiek afstand te bewaren. Dat lukt uiteraard lang niet altijd. De resultaten van het onderzoek maken duidelijk hoe mensen reageren op de nieuwe mobiliteitsgewoontes die ontstaan zijn na de maandenlange lockdown.
Vóór de virusuitbraak maakten dagelijks zowat 1,5 miljoen Romeinen gebruik van het openbaar vervoer om op hun werk of de school te geraken. Ongeveer 375.000 pendelaars kozen er na de lockdown resoluut voor om dat voortaan met de auto of de scooter te doen.
De Sapienza Universiteit verspreidde ook gedetailleerde vragenlijsten bij de bevolking. Duizenden burgers reageerden en werkten mee aan het onderzoek.
Prof. dr. Paolo Delle Site, hoofddocent Transport aan de Università degli Studi Niccolò Cusano in Rome en die tevens verbonden is aan het Centro di Ricerca per il Trasporto e la Logistica (CTL) van La Sapienza, verwerkte de data en extrapoleerde de cijfers.
Het staat dus nu al vast dat een kwart van de pendelaars het openbaar vervoer vaarwel heeft gezegd. Of ze dat voorgoed hebben gedaan of dat dit slechts een tijdelijk fenomeen is, weten we nog niet. Of hun aantal nog gaat stijgen evenmin.
Talrijke mensen doen nu nog aan telewerk, maar ooit keren die werknemers terug naar hun kantoren. Hoe ze dat zullen doen, valt nog af te wachten. De onzekerheid over wanneer het virus echt bedwongen zal zijn, maakt dat ver in de toekomst kijken onmogelijk is.
Mensen weten nu zelf nog niet hoe hun situatie er binnen enkele maanden zal uitzien, waar ze dan zullen werken of hoe ze zich gaan verplaatsen. De actuele situatie bij het openbaar vervoer kan eigenlijk alleen maar wijzigen als er effectief een werkend vaccin tegen het virus is ontwikkeld en toegediend aan de bevolking.
Een andere onzekere factor is het gedrag van de duizenden leerlingen die vanaf maandag 14 september weer naar school moeten. De scholen zijn al sinds 4 maart dicht, waardoor het ook na de lockdown in de straten van Rome merkelijk minder druk was.
Ook de scholieren werden ondervraagd door medewerkers van de universiteit. Twaalf procent van de leerlingen zegt dat ze voortaan zeker per auto naar school zullen worden gebracht, maar ook in deze groep jonge pendelaars weten velen nog niet zeker hoe zij zich de komende weken en maanden zullen verplaatsen.
Paolo Delle Site vermoedt dat het de komende weken, ondanks de extra voertuigen die Rome te verwerken zal krijgen, in het algemeen nogal zal meevallen met de verkeersdrukte, de bijhorende ongevallen en de luchtvervuiling.
Zolang tenminste de talrijke thuiswerkers niet opeens ook massaal terugkeren naar hun kantoren in het historische centrum. Als dat zou gebeuren, samen met de nakende intocht van de scholieren, heeft Rome een mobiliteitsprobleem.
Geef een reactie