Snelle virustest voor alle reizigers tussen Rome en Milaan

Alle passagiers op vluchten tussen de luchthavens Rome Fiumicino en Milaan Malpensa zullen binnenkort een snelle test voor Covid-19 moeten ondergaan. De reizigers zullen worden getest in het kader van een nieuw experimenteel project dat in principe morgen van start gaat.

Het plan wordt momenteel nog wat verfijnd door de regionale gezondheidsraad van Lazio, in samenwerking met Aeroporti di Roma (AdR) die de luchthavens van Fiumicino en Ciampino exploiteert en de luchtvaartmaatschappij Alitalia.

De bedoeling is om tussen Rome en een aantal populaire bestemmingen een soort ‘virusvrije route’ te creëren, waar passagiers zich op elk moment van hun reis helemaal veilig kunnen voelen en niet moeten vrezen voor besmettingen door medereizigers.

legeluchthaven1

De sneltest wordt afgenomen met een wattenstaafje en geeft het resultaat binnen ongeveer 15 minuten. Wie positief reageert op de test, mag uiteraard niet aan boord van een vliegtuig stappen. Op iets langere termijn is het de bedoeling om het experiment uit te breiden naar de langeafstandsroutes, zoals bijvoorbeeld Rome-New York.

Volgens Alessio D’Amato, lid van de regionale gezondheidsraad van Lazio, wil men met het initiatief in de eerste plaats het vertrouwen van de reizigers herstellen en hun veiligheid garanderen, ook op de langere routes. De zeer belangrijke economische luchtvaartsector heeft elke vorm van steun hard nodig. Overal ter wereld beleven de luchtvaartmaatschappijen een financiële nachtmerrie als gevolg van de pandemie.

legeluchthaven2

Het is tegenwoordig bijzonder rustig op de anders zo hectische luchthavens. Nu de vakantiemaanden voorbij zijn, begint het aantal reizigers weer flink te dalen. Er worden ook beduidend minder vluchten geboekt dan verwacht.

Talrijke mensen aarzelen om ergens naartoe te vliegen. Ze vrezen dat hun vlucht wordt geannuleerd of dat het vluchtschema  wordt aangepast omdat het toestel niet vol genoeg zit. Maar meestal zijn mensen gewoon bang om aan boord of in de luchthaven te worden besmet.

In België mogen in bioscopen, in theaters en bij concerten maximum tweehonderd mensen samenzitten en die moeten altijd minstens anderhalve meter bij elkaar vandaan blijven. In een volle Airbus zitten 250 passagiers, maar in vliegtuigen is het blijkbaar niet nodig om die maatregelen te volgen. Iedereen zet een mondmasker op en men gaat de lucht in. Hier klopt toch iets niet, is een reactie die we de jongste weken regelmatig horen, niet alleen van reizigers maar ook van luchtvaartpersoneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.