Italianen houden referendum om het aantal parlementsleden te verminderen

In Italië wordt vandaag en morgen een nationaal referendum gehouden over de vermindering van het aantal parlementsleden. In zeven regio’s vinden tevens regionale verkiezingen plaats. In Rome liep de organisatie van de verkiezingen op vele plaatsen in het honderd nadat 762 van de 2.600 voorzitters van de kiesbureaus niet kwamen opdagen. Er bleven ook heel wat stemopnemers weg.

colosseumvlag

Op sommige plaatsen werden voorbijgangers op straat aangesproken met de vraag of ze niet wilden zetelen als voorzitter of stemopnemer. Antonio De Santis, de schepen/wethouder van Personeelszaken, trommelde namens het stadsbestuur ambtenaren op om hen te vervangen en vorderde ook 250 agenten van de stedelijke politie. Dat laatste was dan weer niet naar de zin van de politievakbond.

Vakbondsvertegenwoordigers verklaarden dat het niet de taak van de politie is om organisatorische wantoestanden en administratieve tekortkomingen op te lossen. Als we in Rome voor elke chaotische organisatie moeten uitrukken, gaan we nog veel werk hebben, klonk het bij de vakbond.

De personeelsproblemen in de kiesbureaus raakten uiteindelijk opgelost, maar intussen hadden in talrijke bureaus een heleboel opgedaagde mensen niet kunnen stemmen. Die kregen te horen dat ze ’s namiddags maar moesten terugkomen. Niet meteen motiverend voor de bereidwillige kiezer. Vandaag, de eerste verkiezingsdag, kwam 30 procent van de 51,6 miljoen stemgerechtigden opdagen.

itallievlagkleur

Elk kiesbureau telt vijf leden (een voorzitter, een secretaris en drie stemopnemers). Dat er zoveel mensen afhaakten, zou alles te maken hebben met het coronavirus. Nogal wat mensen vreesden, ondanks de verplichte veiligheidsmaatregelen in de kiesbureaus, een besmetting met Covid-19.

Door de talrijke mensen die op relatief korte tijd in de stembureaus passeren, ligt het risico op besmetting volgens hen veel hoger dan normaal. Voor de 100 euro die we als vergoeding krijgen, ga ik me niet laten ziek maken, liet een thuisblijver optekenen.

Het referendum over de vermindering van het aantal parlementszetels in Rome was een kiesbelofte van de Vijfsterrenbeweging M5S (MoVimento 5 Stelle) die nu samen met de sociaaldemocratische PDI (Partito Democratico Italiano) de regering van premier Giuseppe Conte vormt.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou het aantal parlementszetels verminderen van 945 naar 600. Het achterliggende idee is dat een dergelijk groot aantal parlementsleden de efficiëntie eerder hindert dan bevordert en dat een democratie ook met minder mensen kan functioneren.

In de regio’s Veneto, Toscane, Liguria (met Genua), La Marche, Campania, Puglia en Valle d’Aosta wordt vandaag ook een regionaal parlement gekozen.

In heel Italië wordt vooral uitgekeken naar het aantal stemmen die de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini kan binnenhalen. Salvini zit momenteel in de oppositie. De partij scoorde ook bij de vorige verkiezingen al erg goed. In die zin zijn de regionale verkiezingen tegelijk ook een vertrouwenstest voor de regering-Conte II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.