Zwitserse student reconstrueert gezichten van Romeinse keizers

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe de keizers van Rome er in werkelijkheid hebben uitgezien? Dankzij de talrijke teruggevonden beelden en bustes hebben we er een behoorlijk idee van hoe ze er ongeveer uitzagen. In hoeverre de beelden overeenstemmen met de werkelijkheid zullen we nooit weten, net zomin als hoe de Romeinse heersers er in vlees en bloed hebben uitgezien. Toch komen we daar nu redelijk dichtbij.

Toevallig kwamen, onafhankelijk van elkaar maar vrijwel gelijktijdig, zowel de kunstenaar Daniel Voshart als de student Haroun Binous met de resultaten van een reconstructie-experiment voor de dag.

Het initiatief van Voshart haalde verschillende media, dat van Binous kreeg nauwelijks aandacht. Nochtans baseerde deze laatste zich meer dan Voshart op zoveel mogelijk archeologische en wetenschappelijke bronnen. Wie van beiden de werkelijkheid het meest benadert, zullen we natuurlijk nooit weten.

Een keizer of een bekende Romeinse figuur identificeren aan de hand van zijn of haar buste is niet zo heel moeilijk als je wat vertrouwd bent met de Romeinse geschiedenis en de oudheid. Maar de bustes in wit marmer zijn vandaag kleurloos. De figuren hebben geen pupillen en zien er in de ogen van velen uiteindelijk allemaal een beetje hetzelfde uit.

Haroun Binous, een student Romeinse geschiedenis aan de Université de Lausanne in Zwitserland en kunstenaar in zijn vrije tijd, bracht de Romeinse keizers terug tot leven door hun gezichten op een hyperrealistische manier te reconstrueren.

Hij maakte daarvoor gebruik van gezichtsherkenningssoftware, kunstmatige intelligentie, een flinke dosis Photoshop, anekdotes, beschrijvingen en verhalen die over de keizers werden verteld. Dat combineerde hij met zijn kennis van de Romeinse oudheid. De resultaten zijn spectaculair, hoewel het natuurlijk altijd een interpretatie blijft van hoe de keizerlijke heerschappen er werkelijk hebben uitgezien. Zekerheid is er ook hier niet.

Ook de Canadese virtual reallity-kunstenaar Daniel Voshart maakte met behulp van Artbreeder, Photoshop en historische verwijzingen, behoorlijk fotorealistische afbeeldingen van Romeinse keizers.

Voshart is duidelijk commerciëler ingesteld. Hij maakte zelfs posters van zijn ontwerpen (foto hieronder) die hij verkoopt Op zijn website toont hij uitgebreid zijn visuele bronnen voor de 54 keizers van Augustus tot en met Numerianus.

posterkeizers

Maar Haroun Binous ging nog een stapje verder en maakt het met vele kleine details, zoals de huidskleur en de haren, naar ons gevoel nog net iets echter. Het resultaat is zodanig dat we ons gemakkelijk kunnen voorstellen dat we oog in oog staan met de werkelijke gezichten en gelaatstrekken van de Romeinse heersers. Het zal ongetwijfeld niet helemaal wetenschappelijk verantwoord zijn, maar het is wel bijzonder leuk om naar te kijken. Je vindt de resultaten onderaan dit bericht. 

Binous bracht de meeste Romeinse topmannen in beeld, maar onthield zich op een aantal uitzonderingen na, van de talrijke tegenkeizers en onderkeizers, voornamelijk omdat ze vaak erg kort aan de macht waren, maar ook omdat het van velen onbekend is hoe ze er hebben uitgezien.

Doorgaans is er genoeg materiaal om mee te werken. De Romeinse kunst had een sterk realistische inslag en de afbeeldingen van keizers in het Romeinse rijk op munten en als standbeeld of buste, vormden het belangrijkste keizerlijke propagandamiddel.

Van verschillende (tegen)keizers heeft echter geen enkele beeltenis de geschiedenis overleefd. Sommigen werden vermoord vooraleer ze de tijd hadden om zich een deftig plekje in de geschiedenis te verwerven.

Zonder een basis van visueel vergelijkingsmateriaal, al was het maar een muntstuk, is een dergelijke gezichtsreconstructie uiteraard niet mogelijk. Ook de afvallige keizers van het Gallische Rijk en de heersers van het latere Oostelijke Rijk laat Binous achterwege. Hieronder zie je het resultaat van zijn werk.

Het werk van Daniel Voshart

Het werk van Hiroun Binous (Facebookpagina)

augustusAUGUSTUS

tiberiusTIBERIUS

caligula
CALIGULA

claudius
CLAUDIUS

nero
NERO

galba
GALBA

othoOTHO

vitelliusVITELLIUS

µvespasianus
VESPASIANUS

titus
TITUS

domitianus
DOMITIANUS

nervaNERVA

trajanusTRAJANUS

hadrianus
HADRIANUS

antoninuspius
ANTONINUS PIUS

marcusaurelius
MARCUS AURELIUS

luciusverus
LUCIUS VERUS

commodusCOMMODUS

pertinax
PERTINAX

didiusjulianusDIDIUS JULIANUS

septimiusseverus
SEPTIMIUS SEVERUS

caracallaCARACALLA

geta
GETA

macrinus
MACRINUS

elagabalus
ELAGABALUS (HELIOGABALUS)

severusalexander
SEVERUS ALEXANDER

maximinusthrax
MAXIMINUS THRAX

gordianus1
GORDIANUS I

gordianus2
GORDIANUS II

pupienus
PUPIENUS I

balbinus
BALBINUS

gordianus3
GORDIANUS III

philippusarabs
PHILIPPUS I ARABS

philippus2
PHILIPPUS II

decius
DECIUS

trebonianusgallus
TREBONIANUS GALLUS

hostilianus
HOSTILIANUS

volusianus
VOLUSIANUS

valerianus
VALERIANUS

gallienus
GALLIENUS

saloninus
SALONINUS

claudiusgothicus
CLAUDIUS GOTHICUS

aurelianus
AURELIANUS

tacitus
TACITUS

florianus
FLORIANUS

probus
PROBUS

carinus
CARINUS

numerianus
NUMERIANUS

julianus
JULIANUS

diocletianus
DIOCLETIANUS

maximianus
MAXIMIANUS

galerius
GALERIUS

constantiuschlorus
CONSTANTIUS CHLORUS

maximinus2
MAXIMINUS II

licinius
LICINIUS

maxentius
MAXENTIUS

constantijn1
CONSTANTIJN I (DE GROTE)

constantijn2
CONSTANTIJN II

constans1
CONSTANS I

valentinianus1
VALENTINIANUS I

valens
VALENS II

gratianus
GRATIANUS II

valentinianus2
VALENTINIANUS II

theodosius
THEODOSIUS

honorius
HONORIUS

valentinianus3
VALENTINIANUS III

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.