Ryanair ontsnapt aan vluchtverbod in Italië

Na een gesprek tussen Ryanair en de Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit ENAC (Ente Nazionale per l’Aviazione Civile) heeft deze laatste beslist om de Ierse luchtvaartmaatschappij geen vluchtverbod in Italië op te leggen. Ryanair belooft zich volledig aan de Italiaanse coronaregels te houden.

ENAC had ermee gedreigd om Ryanair te verbieden om nog vluchten uit te voeren in Italië. Volgens ENAC hield Ryanair zich niet aan de verplichting om voldoende fysieke afstand te bewaren tussen de passagiers. Luchtvaartmaatschappijen mogen daar onder voorwaarden wel van afwijken, maar ook aan die voorwaarden voldoet Ryanair niet, stelde ENAC begin augustus.

ryanair2

Ook met de verplichting om mondmaskers te dragen zou de Ierse maatschappij het volgens de luchtvaartautoriteit veel te weinig hebben gedaan. In Italië zijn luchtvaartmaatschappijen daar ook verantwoordelijk voor tijdens het boardingproces, en niet alleen in het vliegtuig zelf.

Ryanair ontkende de beschuldigingen van ENAC en stelde dat die gebaseerd zijn op leugens. Het conflict tussen beide partijen is inmiddels weer bijgelegd. In een persbericht maakt ENAC melding van ‘een vriendelijk gesprek’. De luchtvaartautoriteit laat weten dat Ryanair nog eens aan de verplichtingen werd herinnerd.

Ander nieuws: Ryanair vermindert het vliegschema voor oktober met nog eens 20 procent. Die daling komt bovenop een verlaging van de capaciteit met eveneens 20 procent die half augustus al werd aangekondigd voor september en oktober.

Volgens Ryanair zijn de capaciteitsverminderingen noodzakelijk omdat de reisbeperkingen in de Europese Unie voortdurend veranderen, waardoor reizigers niet meer op voorhand durven boeken.

Over het winterseizoen, dat in de luchtvaart loopt van november tot maart, heeft Ryanair nog geen beslissing genomen. De verwachting is dat het aanbod in de winter op ongeveer de helft zal liggen van de normale capaciteit in de winter, maar het is lang niet zeker of zelfs die zetels gevuld zullen geraken.

De luchthaven van Charleroi, voor Ryanair de belangrijkste uitvalsbasis in België, verwelkomde tijdens de twee voorbije zomermaanden in totaal 572.589 passagiers. Dat zijn 65 procent minder reizigers in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Brussels South Charleroi Airport draaide op 30 procent van de capaciteit van juli vorig jaar. Op basis van de passagiersaantallen voor augustus blijkt dat de luchthaven voor 41 procent operationeel was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.