Slechte wegen kosten Rome miljoenen euro’s aan schadevergoeding

De Guardia di Finanza ontdekte recent dat de stad Rome tussen 2013 en 2018 niet minder dan 13,5 miljoen euro heeft moeten betalen als schadevergoeding voor ongevallen die werden veroorzaakt door gaten in het wegdek.

Elke Romein die de baan op moet, kan alleen maar hopen dat bij of zij niet het volgende slachtoffer wordt. Rijden, zeker met een scooter, wordt elke dag een stukje gevaarlijker. Zeker bij regenbuien, die de meeste gaten in de weg vullen met water en ze onzichtbaar maken voor de argeloze weggebruiker.

straatinslechtestaat

Vooral in de buitenwijken van Rome is de toestand van het wegdek soms zonder meer levensgevaarlijk. Bewoners kunnen niet lachen met de situatie die nu al jaren duurt en steeds erger wordt.

In talrijke wegen zitten gaten die groot en diep genoeg zijn om er de band van een scooter of auto in te laten verdwijnen. Bestuurders die even niet opletten riskeren letterlijk hun leven. Fietsers moeten er zelfs niet aan denken om hier veilig rond te rijden.

Dat staat allemaal in schril contrast met de stroom aan positieve berichten die het stadsbestuur de voorbije maanden vrijwel dagelijks via allerlei mediakanalen de wereld instuurt. Een nieuwe asfaltstrook van enkele meters, een paar opnieuw geverfde zebrapaden, een stukje fietspad, … Als je de berichten moet geloven, lijkt het erop dat Rome bezig is met de realisatie van een grootschalig wegenplan, maar niets is minder waar.

Naast de allernoodzakelijkste ingrepen, als de veiligheid echt in het gedrang komt, gebeurt er eigenlijk helemaal niets, klinkt het bij verschillende buurtverenigingen. De situatie is overal problematisch, maar in de buitenwijken is de toestand soms ronduit dramatisch en zonder meer levensbedreigend.

Talrijke burgers schrijven onophoudelijk klachtenbrieven naar het stadsbestuur. De reactie, als die al komt, is doorgaans dezelfde: we zijn bezig de wegen grondig aan te pakken. Dat klopt dus maar gedeeltelijk.

Het zogenaamde Stradenuovi-actieplan maakt deel uit van het verkiezingsprogramma van burgemeester Raggi. Omdat er de voorbije legislatuur nauwelijks werkzaamheden gebeurden aan het wegennet, is het stadsbestuur sinds begin dit jaar in gang geschoten om de ergste problemen te verhelpen en de Romeinen het gevoel te geven dat er wel degelijk aandacht is voor nieuwe wegeninfrastructuur.

In sneltempo worden hier en daar ook nieuwe asfaltlagen gelegd en er verschijnen op sommige plaatsen zelfs nieuwe fietsstroken. Die ingrepen volstaan echter niet. In plaats van nieuwe wegen aan te leggen of ze degelijk te herstellen, beperkt het stadsbestuur zich tot oppervlakkige herstellingen. De ergste gaten in het wegdek worden dichtgemaakt met wat asfaltvulling en daar blijft het bij.

Om het Romeinse wegennet echt veilig te maken, zijn vele miljoenen euro’s nodig. Zonder buitengewone financiering door de hogere overheid kan het nog jaren duren vooraleer de wegeninfrastructuur in de stad grondig kan worden vernieuwd, want de stadskas van Rome is meer dan leeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.