Italianen kiezen voor vermindering aantal parlementsleden

Zondag en maandag werd in Italië een referendum gehouden waarbij de Italianen zich moesten uitspreken over een vermindering van het aantal parlementsleden. Ongeveer 70 procent van de deelnemers aan het referendum hebben gekozen voor een kleiner parlement.

Het is de bedoeling het aantal zetels van 945 naar 600 te brengen. In de Kamer vermindert het aantal parlementsleden van 630 naar 400, in de Senaat wordt het aantal senatoren van 315 naar 200 gebracht. De ingreep moet geld besparen en het parlement efficiënter maken.

In Rome namen meer dan 900.000 van de 2,7 miljoen stemgerechtigde kiezers deel aan het referendum. De resultaten (gemiddeld 60 procent ja-stemmen voor de vermindering) lijken de nationale trend te volgen, al zijn er soms opmerkelijk grote verschillen tussen de verschillende stadsdistricten.

Tegelijk met het referendum werden op enkele plaatsen in Italië ook regionale verkiezingen gehouden. De centrumrechtse coalitie, bestaande uit Matteo Salvini’s partij Lega, Silvio Berlusconi’s Forza Italia en Giorgia Meloni’s Fratelli d’Italia, won in de gebruikelijke bolwerken van rechts in Liguria en Veneto, en verdreef ook de linkse leiding in Marche.

De regio Toscane, die sinds de Tweede Wereldoorlog door links wordt geregeerd, werd niet veroverd door de rechtse partijen. Centrumlinks won ook in de regio’s Puglia en Campania.

Eén reactie to “Italianen kiezen voor vermindering aantal parlementsleden”

  1. Leo De Brabandere Says:

    Dat wil ik nog eens zien gebeuren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.