Romeinse legioenen rekruteerden vermoedelijk ook soldaten uit noordelijke provincies

In Groningen en Friesland werden de voorbije twee jaar tientallen delen van Romeins paardentuig ontdekt. Volgens archeologen is dat een aanwijzing dat in de oudheid ook inwoners van deze provincies in dienst waren bij de Romeinse legioenen.

Archeologen hebben zich er lang over verbaasd dat de Bataven meer dan vijfduizend soldaten leverden aan de Romeinse eenheden. Volgens de onderzoekers van het programma Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) is dat eigenlijk veel te veel voor de totale bevolking van het Bataafse gebied.

Waarschijnlijk werden de jongemannen ondergebracht in Bataafse eenheden. Er waren dus in werkelijkheid minder ‘echte’ Bataven in die legeronderdelen, want deze werden aangevuld met Friezen. Deze Frisii leefden toen aan de kuststrook tussen het huidige Noord-Holland en noordwest-Duitsland, verklaarde dr. Stijn Heeren van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam aan OOG tv.

Vondsten van Romeinse wapens en paardentuig gebeurden in Nederland vooral in het gebied ten zuiden van de Rijn waar vroeger de Bataven woonden. Maar de invloed van het Romeinse Rijk reikte dus tot ver buiten zijn grenzen. Zonder de grootschalige inventarisatie van metaalvondsten door het PAN-programma was dit hoofdstuk nooit aan het verhaal van de Romeinse tijd in Nederland toegevoegd.

Stijn Heeren is universitair docent en coördinator van het programma Portable Antiquities of the Netherlands, waarin door particulieren verzamelde archeologische artefacten online worden gedocumenteerd en gepubliceerd. Deze particuliere artefacten zijn talrijk en daarom zeer relevant voor onderzoek en erfgoed, maar werden tot voor kort niet systematisch bestudeerd.

Het doel van het PAN-programma is om de privécollecties te documenteren en online te publiceren, zodat wetenschap, erfgoed en het grote publiek ervan kunnen genieten. Stijn Heeren coördineert de VU-staf van vindregistrators en specialisten.

De docent van de VU Amsterdam onderhoudt ook de contacten met projectpartners zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de Nederlansche Bank, andere universiteiten, musea en verenigingen van vrijwillige archeologen en metaaldetectorgebruikers.

Portable Antiquities of the Netherlands is een project van de Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

De Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een vondstmeldingsapp ontwikkeld waarbij in het veld vondsten met bijbehorende coördinaten eenvoudig bij PAN gemeld kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.