Pootje baden in Romeinse fontein kost Nederlandse toeriste 300 euro boete

De grotere fonteinen in Rome worden vooral in de warme zomermaanden nogal eens gebruikt om een voetbadje te nemen of er zelfs helemaal in te plonzen. Dat is al lang verboden, maar het nieuwe politiereglement dat vorig jaar werd goedgekeurd is nog een stuk strenger.

Volgens het politiereglement mag je in de fonteinen geen kleding wassen. Dat stond vroeger niet expliciet vermeld in het reglement, maar sommige mensen (gaande van toeristen die hun T-shirt even uitspoelen tot een zwerver die zijn garderobe wat opfrist) blijken dat effectief te doen.

Evenmin mag je in Rome dieren laten drinken uit een fontein. Op de fonteinen mag je ook niet zitten, liggen of klimmen. Tijdens het voorbije weekend waren er in Rome drie opmerkelijke politie-interventies.

Sinds vorig jaar zijn ook de boetes bij overtredingen aanzienlijk hoger dan vroeger. Dat ondervond zopas een 26-jarige toeriste uit Nederland. De dame wilde zondagmiddag haar voeten even wassen en koos daarvoor ook nog de Fontana del Tirreno uit.

fontanadeltirreno

Dat is één van de fonteinen aan het nationale monument voor Vittorio Emanuele II aan Piazza Venezia, beter bekend als het Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) of het Vittoriano.

Het gebouw bevindt zich in het stadshart van Rome. Het is een plek waar permanent politietoezicht is. Het duurde dan ook niet lang of de opfrisbeurt van de Nederlandse vrouw werd onderbroken door de carabinieri. Het leverde haar een boete van 300 euro op.

vittoriano

Een veel forsere rekening zal worden gepresenteerd aan een 32-jarige Ierse toerist, die tijdens het voorbije weekend werd betrapt terwijl hij met een puntig voorwerp zijn initialen aan het kerven was op een pilaar op de eerste verdieping van het Colosseum.

Overal je naam of initialen achterlaten blijkt voor sommige toeristen toch nog steeds een onweerstaanbare bezigheid te zijn. Maar als je in Rome een monument begint te bekrassen, kan je maar beter een dikke portefeuille hebben.

De Ierse toerist werd tijdens zijn bezigheden al snel opgemerkt door het beveiligingspersoneel van het Parco Archeologico del Colosseo. Die droegen de man over aan de carabinieri die hem arresteerde.

De man wordt beschuldigd van het toebrengen van zware schade aan bezittingen van historisch en artistiek belang. De toerist zal via snelrecht worden veroordeeld. Hij mag zich verwachten aan een zware boete en mogelijk een celstraf. Hij riskeert ook een levenslang toegangsverbod voor Italië.

colosseum_intern1

Het gebeurt wel vaker dat een toerist wordt betrapt op het bekrassen of het bekladden met graffiti van een monument. Zes jaar geleden reeds kreeg een Russische toerist een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden omdat hij in een muur van het Colosseum begonnen was met het krassen van de eerste letter van zijn naam. Maar vandaag liggen de boetes en straffen dus nog een stuk hoger.

Het was het voorbije weekend niet het enige incident in het Colosseum. Een 40-jarige Poolse toerist had in het amfitheater een drone laten vliegen. Dat is hoe dan ook uitdrukkelijk verboden, maar de man verloor ook nog de controle over het toestel dat wat later neerstortte.

De drone crashte op een trappenpartij in het Colosseum, gelukkig zonder andere bezoekers te raken of zichtbare schade te veroorzaken aan het monument.

colosseum_intern2

De bewakingsdienst had de drone van de man al ontdekt tijdens de veiligheidscontrole bij het betreden van het Colosseum. Hij kreeg toestemming die mee naar binnen te nemen, maar werd nog eens uitdrukkelijk gewaarschuwd dat hij de machine in geen geval in het amfitheater mocht bedienen.

De Poolse toerist trok zich echter van die verwittiging niets aan en liet de drone toch opstijgen met het gekende gevolg. Ook hij zal zich moeten verantwoorden voor de rechtbank en wacht er ongetwijfeld een gepeperde rekening.

Bovenop de beschuldiging van opzettelijke pogingen om schade toe te brengen aan een historisch monument, zal de man bovendien ook worden vervolgd voor het niet naleven van de strenge no-fly zone die in Rome geldt. Tenzij met een zeer uitzonderlijke toelating zijn alle vluchten boven de stad verboden.

Eén reactie to “Pootje baden in Romeinse fontein kost Nederlandse toeriste 300 euro boete”

  1. karin.lecomte@telenet.be Says:

    TER INFO 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.