Metrostations Castro Pretorio en Policlinico gaan maanden dicht

Het metrostation Castro Pretorio wordt vanaf vandaag tijdelijk gesloten. Vanaf 29 november gaat ook het station Policlinico dicht. Dat zijn de twee metrostations op de B-lijn die vlak na de halte Termini volgen.

Hoelang ze sluiten kan voorlopig niemand vertellen. Reizigers moeten rekenen op minstens een paar maanden, klinkt het bij vervoersmaatschappij ATAC.

metrolijnB

Tijdens de sluitingsperiode zal de volledige bewegende infrastructuur in de metrostations worden vervangen. Het gaat zowel om de roltrappen en -paden, de liften als de technologie die het geheel aanstuurt. Het huidige systeem is dertig jaar oud.

Reizigers vrezen het ergste, want de laatste keer dat in een Romeins metrostation roltrappen moesten geïnstalleerd worden, hebben de werkzaamheden bijna een jaar geduurd. Metrostation Barberini bleef welgeteld 319 dagen gesloten, dit tot groot ongenoegen van handelaars, bewoners en toeristen.

metroroltrap

ATAC verklaart dat de werken in de stations Castro Pretrorio en Policlinico vlotter zullen verlopen omdat het hier niet om de vervanging van bepaalde onderdelen gaat. De hele installatie wordt afgebroken en verwijderd, waarna een compleet nieuw systeem wordt geplaatst.

Maar hoelang het karwei dan precies gaat duren, kan de vervoersmaatschappij op dit moment nog niet zeggen. Wel wordt toegegeven dat het geen gemakkelijke ingreep is.

metrolijn_B

Op de hele lijn B zullen in totaal 48 systemen worden vervangen. Voor de overige stations is het niet nodig om die tijdens de werkzaamheden volledig af te sluiten voor de reizigers.

De werken aan de bewegende infrastructuur in de stations op de B-lijn zijn al een tijdje aan de gang. Momenteel wordt gewerkt in de metrostations Santa Maria del Soccorso, Monti Tiburtini, Quintiliani, Tiburtina en Bologna.

Het metrostation Policlinico is vernoemd naar het nabijgelegen hospitaal Umberto I en wordt druk gebruikt door patiënten die een behandeling moeten ondergaan en door mensen die in het ziekenhuis op bezoek komen. Ook studenten van de vlakbij gelegen Sapienza-universiteit maken veel gebruik van deze halte.

policlinico

Het station bevindt zich aan Piazza Sassari, op de kruising met de Viale Regina Margherita, de Viale Regina Elena en de Via Giovanni Maria Lancisi. Het werd geopend in 1990.

Het station Castro Pretorio opende in hetzelfde jaar en bevindt zich aan de Viale Castro Pretorio, op de kruising met de Via San Martino della Battaglia.

De uitgang kijkt uit over de Castra Praetoria, in de oudheid de verblijfplaats van de pretoriaanse garde, de persoonlijke lijfwacht van de Romeinse keizers. Ook de gebouwen van de Nationale Italiaanse Bibliotheek bevinden zich op het terrein.

castropretorio

De pretoriaanse garde werd in 27 v. Chr. opgericht door keizer Augustus. In eerste instantie bevonden de kampen van de garde zich verspreid in en rond Rome. Sejanus, de prefect van keizer Tiberius, liet in 21 een nieuw kamp bouwen waar de complete garde gelegerd werd. Dit kamp kreeg de naam Castra Praetoria.

Castra Praetoria werd omringd door een grote rechthoekige ommuring van 440 bij 380 m. De muur, gebouwd uit baksteen, was ongeveer 5 m hoog en aan de bovenkant versierd met afbeeldingen van veldslagen.

Boven op de muur stonden kantelen. Tegen de binnenzijde van de muur waren onderkomens voor soldaten gebouwd. Deze waren drie verdiepingen hoog.

In het midden van elke muur bevond zich een poort met twee torens. Hiervandaan liepen twee elkaar kruisende wegen, zoals in Romeinse legerkampen gebruikelijk was. Langs de hoofdwegen stonden barakken voor de soldaten.

In het midden van het complex stonden diverse belangrijke gebouwen, zoals het hoofdkwartier (praetorium), de schatkamer (aerarium), het arsenaal (armamentarium) en de pakhuizen (horrea).

castrapraetoria

Tussen 271 en 275 werd een nieuwe stadsmuur om Rome gebouwd door keizer Aurelianus. De architecten van de keizer moesten deze muur zo snel mogelijk bouwen.

Daarom werden vele bestaande gebouwen die de muur zouden kruisen, gewoon versterkt en er vervolgens in opgenomen. De vroegere Castra is met zijn afwijkende bakstenen goed te onderscheiden van de rest van de muur.

Ook het Castra Preatoria-complex kon met zijn reeds bestaande muren eenvoudig geïntegreerd worden in de Aureliaanse Muur. Omdat het gebouw sinds die tijd deel uitmaakte van de verdedigingsinfrastructuur van Rome, is dit gedeelte in de loop der eeuwen ook altijd behoorlijk onderhouden geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.