Verplichting om buitenhuis mondmasker te dragen in heel Italië

Er komt in heel Italië een verplichting om buitenhuis permanent een mondmasker te dragen. Het decreet dat dit oplegt, is in samenspraak met de regering opgesteld door minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en zal in principe morgen door het parlement worden goedgekeurd. De maatregel gaat vanaf dan onmiddellijk in.

mondmasker1

Eerder al werden mondmaskers permanent verplicht in de regio’s Lazio (met Rome), Campanië (met Napels), Calabrië en Sicilië. Hoewel het aantal besmettingen in Italië nog relatief beperkt blijft, maakt de regering zich zorgen omdat het besmettingscijfer dagelijks blijft stijgen.

De mondmaskerverplichting geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar, voor mensen die een mondkapje om medische redenen niet kunnen (ver)dragen en voor sporters. Ook wie buiten iets eet of drinkt bij een café of restaurant, mag het mondmasker even afzetten. De boete voor het niet dragen van een mondmasker kan tussen de 400 en 1.000 euro bedragen.

Minister Speranza maakte ook bekend dat de regels om voldoende fysieke afstand tot elkaar te bewaren, strikter zullen worden gehandhaafd. Samenkomsten van vrienden en kennissen vormen volgens de minister een groot gevaar voor de verspreiding van het virus.

Speranza bevestigde vandaag ook het voornemen van de regering om de bestaande noodtoestand, die op 15 oktober afloopt, te verlengen tot 31 januari 2021, precies een jaar nadat de noodtoestand voor het eerst werd ingevoerd.

Italië is erg bevreesd voor een herhaling van het horrorscenario dit voorjaar, waarbij het aantal zieken en doden zich letterlijk opstapelden in de gangen van ziekenhuizen en in mortuaria.

Volgens de minister houdt Italië momenteel vrij goed stand, terwijl het virus in verschillende Europese landen opnieuw zwaar oprukt. We moeten ons echter geen illusies maken, want ook bij ons is het aantal ziekenhuisopnames weer aan het stijgen, aldus de minister.

De regering wil ook tot elke prijs een nieuwe lockdown vermijden omdat het land dat financieel en economisch niet zou overleven. Overheidsbronnen ontkennen dat er nieuwe beperkingen zullen komen die de vroegtijdige sluiting van bars en restaurants afdwingen. Dat hardnekkige gerucht doet al een paar dagen de ronde.

Eén reactie to “Verplichting om buitenhuis mondmasker te dragen in heel Italië”

  1. Michiel Verweij Says:

    Operazione Muilkorf! Bepaald geen aanmoediging om daar nu heen te gaan…

    Michiel Verweij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.