Gallo-Romeins Museum Tongeren brengt je in de ban van archeologie

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren neemt deel aan de derde editie van de Vlaamse Archeologiedagen die plaatsvinden op 9, 10 en 11 oktober. Tongeren beperkt de activiteiten tot zaterdag en zondag.

Archeologie spreekt meer dan ooit tot de verbeelding, van jong en oud. Hoe kunnen we het leven van de mens in het verre verleden reconstrueren? Welk soort onderzoek gebeurt zoal in een archeologisch museum? Wie is er aan de slag? En wat levert al dat archeologisch speurwerk precies op?

archeologiedagen

Op zondagnamiddag 11 oktober wachten zeven gedreven archeologen de bezoekers op in de permanente tentoonstelling, tussen de collectiestukken. Ze vertellen over hun onderzoek en demonstreren wat hun vak precies inhoudt.

Bezoekers vernemen meer over het verzamelen, bewaren en restaureren van de objecten. Ze maken ook kennis met de nieuwste onderzoeksresultaten over een aantal collectiestukken, van prehistorisch oker tot een Romeinse muurschildering. Uiteraard antwoorden de archeologen graag op vragen.

Het hele weekend kunnen gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar de luistertocht van archeoloog Bob de Graver volgen. Hiervoor maken ze gebruik van een audioapparaat dat inbegrepen is in de toegangsprijs. Een boekje met toffe speuropdrachten ligt klaar.

De deelnemers leren ongemerkt heel wat bij over neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Romeinen. Ook krijgen ze een mooi beeld van wat het betekent om archeoloog te zijn.

archeologiedagen2

Een virtueel bezoek waard is de website Mapping the civitas Tungrorum. Geïnteresseerden vinden er een aantal dynamische kaarten. Hiermee kunnen ze het gebied van de voormalige civitas Tungrorum verkennen, op zoek naar archeologische (bodem)sporen en vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de late ijzertijd en de vroege middeleeuwen.

De civitas Tungrorum strekte zich uit over het oosten van Vlaanderen en Wallonië. Tongeren was in de Romeinse tijd de hoofdstad van dit omvangrijke bestuursdistrict.

De Archeologiedagen in het Gallo-Romeins Museum vinden plaats in het weekend van 10 en 11 oktober en zijn een initiatief van het Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse provincies.

  • Archeologen: zondag 11 oktober, doorlopend tussen 13.30 u. en 17.30 u.
  • Speurtocht ‘Bob de Graver’: zaterdag 10 en zondag 11 oktober, doorlopend tussen 10 u. en 18 u.

Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs van het museum.
Vergeet niet om vooraf een tijdslot te reserveren!

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15 – 3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.