Nieuwe luchtvaartmaatschappij voor Italië, de naam Alitalia verdwijnt

Uit de restanten van de al vele jaren noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, werd zopas een nieuwe maatschappij opgericht: Italia Trasporti Aereo (ITA). De naam Alitalia verdwijnt.

Zoals eerder gemeld heeft de Italiaanse regering de toekomst van het luchtvaartbedrijf weer zelf in handen genomen. De plannen liepen door de viruscrisis vertraging op, maar worden nu effectief uitgevoerd.

alitaliavliegtuig

Het nieuwe staatsbedrijf zal starten met een aandelenkapitaal van 20 miljoen euro. Die som zal door de Italiaanse regering de komende jaren systematisch worden aangevuld tot 3 miljard euro, al moet de Europese Commissie die staatssteun nog goedkeuren. De regering maakte in mei al bekend dat geld beschikbaar te willen stellen voor een herstart van Alitalia als staatsbedrijf. 

De hoofdzetel van Italia Trasporti Aereo zal in Rome worden gevestigd, al is nog niet duidelijk waar precies. Op de oprichtingsakte werd nog geen kantooradres ingevuld. Het hoofdkantoor van Alitalia bevond zich in de gemeente Fiumicino, vlak naast de luchthaven.

Voor zover bekend is er voor de nieuwe maatschappij ook nog geen website geregistreerd, wat er misschien op wijst dat de commerciële naam van het nieuwe bedrijf nog iets anders wordt dan ITA. Dat is nog niet duidelijk.

Wel werd al een raad van bestuur benoemd, met  Francesco Caio als voorzitter. In de oprichtingsakte worden als leden vermeld: Alessandra Fratini, Angelo Piazza, Lelio Fornabaio, Frances Ouseley, Simonetta Giordani, Silvio Martuccelli en Cristina Girelli. 

Het regeringsbesluit werd zopas ondertekend door de vier betrokken ministers: Roberto Gualtieri (Economie), Paola De Micheli (Transport), Stefano Patuanelli (Economische Ontwikkeling) en Nunzia Catalfo (Werk). Het decreet moet nog door de Rekenkamer worden geregistreerd. Pas als dat gebeurd is, zal de oprichting van de nieuwe vennootschap definitief zijn.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij moet volgens minister Paola De Micheli van Transport een leidende rol gaan spelen op de Europese en internationale markt. Ze benadrukt het belang daarvan voor de Italiaanse economie, zowel wat betreft de zakelijke bedrijvigheid als het toerisme. Het is de bedoeling dat de nieuwe maatschappij met een vereenvoudigde vloot en een afgeslankt personeelsbestand gaat opereren.

Alitalia

Alitalia – Compagnia Aerea Italiana SpA werd opgericht in 1947. Ondanks talrijke ingrepen, steunmaatregelen, fusie- en overnameplannen, boekt de maatschappij al vele jaren forse verliezen. De erg bekende maar beladen merknaam Alitalia verdwijnt nu in de geschiedenisboekjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.