Italië kondigt strengere virusmaatregelen aan

Premier Giuseppe Conte heeft namens de Italiaanse regering vanochtend  een decreet ondertekend dat een aantal strengere maatregelen oplegt om het aantal virusbesmettingen te beperken. Daaronder een verbod op privéfeesten en nieuwe regels voor de horeca.

De nieuwe maatregelen blijven minstens dertig dagen geldig. De regering zou normaal pas donderdag communiceren over mogelijke strengere regels, maar kwam zondag in spoedberaad bijeen omdat het aantal positieve gevallen fors blijft stijgen.

Restaurants, cafés, koffiebars, ijsjeszaken, … moeten voortaan om middernacht de deuren sluiten. Ook mogen mensen vanaf 21 uur buiten niet meer staande eten en drinken. Zo moet worden voorkomen dat teveel mensen bij elkaar blijven staan. Samenscholingen zijn hoe dan ook verboden. Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

sluiting_horeca

Privéfeestjes, binnen of buiten, worden eveneens verboden. Daarnaast geldt de sterke aanbeveling om niet meer dan zes mensen van buiten het gezin thuis te ontvangen.

Ook schoolreizen of educatieve uitstapjes met de klas worden verboden. Bij huwelijken en begrafenissen mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Bij dergelijke ceremonies moeten een vooraf vastgelegd protocol worden gevolgd.

Voetbal en andere contactsporten op amateurniveau worden eveneens verboden. Alle competities en activiteiten die verband houden met amateur-contactsporten zijn voorlopig afgeschaft, met uitzondering van amateurverenigingen en -clubs die worden erkend door het Italiaanse Nationaal Olympisch Comité (CONI) of het Italiaanse Paralympische Comité (CIP).

Het publiek mag nog sportevenementen in stadions bijwonen, weliswaar in sterk gereduceerde aantallen, die maximaal 15 procent van de totale capaciteit van de arena vullen, met niet meer dan 1.000 toeschouwers buiten en 200 binnen. Toeschouwers moeten altijd een persoonlijke fysieke afstand van minstens 1 m aanhouden en hun temperatuur laten controleren bij de ingang van het stadion.

Dezelfde maatregelen – 1.000 toeschouwers buitenshuis en 200 binnenshuis – gelden ook voor bioscopen, theaters en concertzalen, met dezelfde maatregelen inzake fysieke afstand en met verplichte temperatuurcontroles bij aankomst.

Het decreet bevestigt ook de recent ingevoerde regel die alle burgers verplicht om buitenshuis altijd een mondmasker te dragen, maar ook in alle besloten openbare ruimtes en in de nabijheid van alle anderen die niet tot hetzelfde gezin behoren. Op het niet dragen van een mondmasker staan boetes tot 1.000 euro. Italianen krijgen ook het advies thuis mondmaskers te dragen als ze bezoek krijgen.

virusteller_13102020

De quarantaineperiode voor wie in contact kwam met iemand die positief is getest op Covid-19, wordt teruggebracht van 14 tot 10 dagen. De regering sluit een nieuwe nationale lockdown uit, maar verklaarde dat lokale lockdowns, per provincie of regio, indien nodig wel kunnen worden afgekondigd.

Gisteren registreerde Italië 4.619 nieuwe virusgevallen in de afgelopen 24 uur. Dat is volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid een daling met 837 vergeleken met de 5.456 gevallen die de dag ervoor werden geregistreerd. Wel is gisteren het aantal geregistreerde doden (39) sterk gestegen ten opzichte van de 26 slachtoffers op zondag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.