Toeriste stuurt gestolen artefacten terug naar Pompeï omdat ze ongeluk brengen

Een Canadese toeriste die 15 jaar geleden enkele artefacten meenam uit de Romeinse stad Pompeii, heeft de voorwerpen teruggestuurd omdat ze volgens haar ‘vervloekt’ zijn.

De vrouw schreef een briefje met haar bekentenis en een smeekbede om de voorwerpen terug te nemen en voegde die nota bij een pakket met daarin twee mozaïektegels, delen van een amfora en een stuk keramiek. Dat pakje stuurde ze naar een reisbureau in Pompei.

pompei2

De vrouw, enkel bekend als Nicole, was een jonge twintiger toen ze in 2005 de antieke stad Pompeii bezocht en de diefstal pleegde. Naar eigen zeggen wilde ze een stukje geschiedenis meenemen dat niemand anders zou hebben. Ik was jong en dom, schrijft ze.

Volgens de vrouw waren de artefacten de oorzaak van een onophoudelijke reeks tegenslagen die daarna begonnen. De vrouw is nu 36 en kreeg onder meer twee keer borstkanker. De laatste keer eindigde met een dubbele borstamputatie. Nicole en haar familie kregen ook af te rekenen met financiële problemen.

pompei1

De vrouw meent dat de voorwerpen een negatieve energie uitstralen die gelinkt is aan ‘dat oud-Romeinse gebied van dood en vernietiging’. De stad Pompeii werd in 79 na Chr. volledig begraven in vulkanische as na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. In Pompeii, Herculaneum en de nabije omgeving kwamen toen naar schatting 16.000 mensen om.

De Canadese vrouw wil de vloek niet doorgeven aan haar kinderen en stuurde daarom voor de zekerheid de gestolen voorwerpen terug naar Pompeï. Ze schreef er nog bij dat ze haar lesje geleerd had en dat ze hoopte dat de vertoornde Romeinse goden haar vergiffenis zouden schenken en de vloek na deze schuldbekentenis zouden opheffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.