Terwijl we de voorbije dagen rondwandelden in de Romeinse oudheid van keizer Augustus, zouden we nog vergeten dat Rome, ondanks de zware gevolgen van de viruscrisis, een stad in beweging is die te midden van de rijke historische geschiedenis ook regelmatig de moderne wereld verwelkomt.
In 2022 opent de luxe-juwelier Bulgari een vijfsterrenhotel aan Piazza Augusto Imperatore, met uitzicht op het Mausoleum van Augustus. Geen eenvoudige beslissing in een jaar waarin de hele hotelsector van Rome zo goed als knock-out ligt, maar Bulgari vertrouwt er net als wij op dat de toeristen en zakenmensen in de toekomst weer massaal naar Rome reizen.
Voor wie het plein niet meteen kan situeren: Piazza Augusto Imperatore bevindt zich tussen de Tiber en de Via del Corso, ongeveer ter hoogte van Piazza di Spagna. De westelijke zijde van het plein ligt in het verlengde van de Via di Ripetta. Vlakbij bevindt zich de Ara Pacis, waarover je de voorbije dagen een paar uitgebreide bijdragen kon lezen.
Rond het Mausoleum van Augustus liggen aan de noordelijke, oostelijke en zuidelijke zijde van het plein, de drie voormalige gebouwen van het INPS, het Istituto Nazionale della Previdenza Sociale. Mussolini liet ze tussen 1936 en 1938 ontwerpen door architect Vittorio Ballio Morpurgo ter herdenking van de sterfdag van keizer Augustus.
Vittorio Morpurgo hanteerde de strakke en rationalistische stijl die kenmerkend zou worden voor de Romeinse architectuur uit die periode en waarvan hij één van de bekendste uitvoerders zou worden.
Voor het bouwen van de drie enorme panden moesten 120 gewone huizen worden afgebroken. Ook het zogenaamde Auditorium Augusteo, dat zich toen nog bovenop de ruïnes van het mausoleum bevond, verdween toen.
In de visie van Morpurgo domineerde het mausoleum het centrum van een plein dat door Mussolini was opgevat als een soort nieuw Romeins forum, uitgerust met arcades voor commerciële activiteiten, openbare kantoren en ruimte voor tentoonstellingen en shows.
De toen uiterst moderne en imposante architectuur werd benadrukt door het gebruik van typisch Romeinse materialen en kleuren, zoals het okerkleurige travertijnmarmer en rode bakstenen.
Voor het nieuwe hotel wordt het noordelijke INPS-gebouw getransformeerd, dat opvalt door het overvloedig aangebrachte travertijn en de gigantische muurschildering die de legendarische stichting van Rome interpreteert.
Het INPS-gebouw werd een tijd geleden voor 150 miljoen euro verkocht aan Edizione Property, een dochterbedrijf van Edizione, één van de grootste Europese industriële holdings en die via Atlantia volledig wordt gecontroleerd door de Italiaanse familie Benetton.
Edizione boekt een jaarlijkse geconsolideerde omzet van ruim 13 miljard euro, waarvan zowat de helft buiten Italië. De waarde van de beleggingsportefeuille bedraagt meer dan 10 miljard euro.
Edizione zal het enorme gebouw de komende tien jaar voor 15 miljoen euro per jaar verhuren aan Bulgari, met de mogelijkheid tot verlenging van de huurovereenkomst met nog eens tien jaar.
Het pand zal door Bulgari worden omgebouwd tot een zeer luxueus hotel (vijf sterren met vermoedelijk nog wat extraatjes) en zal beschikken over 114 kamers. De meeste daarvan worden behoorlijk grote suites tot 400 m².
Net zoals eerder gebeurde voor alle andere Bulgari-hotels wereldwijd, zal ook hier het architectenbureau Antonio Citterio Patricia Viel uit Milaan zowel het architectonische als het interieurontwerp verzorgen.
Er komen in het nieuwe hotel ook een Bulgari Bar en een toprestaurant waar de bekende sterrenchef Niko Romito aan het fornuis zal staan. Beide horecazaken worden ingericht op de bovenste verdieping van het hotel, waar de klanten een spectaculair uitzicht over de daken van Rome zullen hebben.
Je hoeft overigens niet te logeren in het hotel om hier in de toekomst eens te komen tafelen, bij wat voor vele culinaire liefhebbers ongetwijfeld een gastronomische trekpleister zal worden.
Niko Romito (46) veroverde in 2018 de Best Chef Award, een wedstrijd die de beste koks ter wereld bij elkaar brengt. In 2000 begon hij zijn eerste restaurant Reale in zijn geboortedorp Castel di Sangro (regio Abruzzen).
In 2007 kreeg Romito voor die zaak een Michelinster, in 2009 volgde een tweede en sinds 2014 is Reale een driesterrenzaak.
Gaandeweg opende Romito ook in andere wereldsteden restaurants, onder meer in Milaan, Beijing en Dubai. De chef werkt al langer samen met Bulgari. De topkok wordt absoluut niet gehinderd door ambitie: hij wil van de nieuwe zaak in het Bulgari-hotel het beste restaurant van Rome maken.
Het hotel voorziet tevens in een luxueuze spa van 1.000 m², een zwembad van 20 m² dat zal worden geïnspireerd op de vroegere Romeinse thermen, een highttech fitnessruimte en een bibliotheek met antieke boeken en naslagwerken over onder meer juwelen en kunst. Je draagt de naam Bulgari of niet. Ook de bibliotheek zal toegankelijk zijn voor externe bezoekers.
De verbouwings- en renovatieplannen voor het nieuwe hotel zijn reeds goedgekeurd door het stadsbestuur van Rome en werden recent door de top van Bulgari voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Virginia Raggi.
De Bulgari Hotels, waarvan er na 2001 zes werden geopend (in Milaan, Londen, Bali, Beijing, Dubai en Shanghai) krijgen er nu dus ook in Rome een vestiging bij. Vooraleer het hotel aan Piazza Augusto Imperatore opent, zal Bulgari tegen 2022 ook in Parijs, Moskou en Tokio een hotel in bedrijf hebben.
Maar Rome wordt volgens Bulgari speciaal, in die zin dat het een belangrijke stad is om presentaties en voorstellingen van nieuwe collecties te houden, en die in Rome rechtstreeks te linken zijn met (de geschiedenis van) het juweliershuis. In het nieuwe hotel zal voor dergelijke shows trouwens ook de nodige ruimte worden voorzien.
Het hotel zal vooral een fraai uitzicht bieden over het Mausoleum van Augustus. De restauratie van dat monument heeft lang aangesleept en is nu vrijwel voltooid. Er worden enkel nog wat kleinigheden afgewerkt.
De kostprijs van de restauratie, 6,5 miljoen euro, wordt betaald door het Italiaanse telecommunicatiebedrijf TIM. De opening van het mausoleum had eigenlijk al moeten plaatsvinden (als officieuze datum was 21 april vooropgesteld), maar de viruscrisis stak ook hier een stokje voor.
Het stadsbestuur wacht nu ongetwijfeld op een geschikt moment om het monument open te stellen voor bezoekers. Omdat de Romeinse politici nooit een kans laten liggen om hun imago wat op te poetsen, is de kans groot dat dit kort vóór de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zal gebeuren.
Aan Piazza Augusto Imperatore vind je behalve het Ara Pacis-museum, ook nog twee barokke kerken, namelijk de San Rocco all’Augusteo en de San Girolamo dei Croati. Daardoor bevat deze omgeving een bijzondere mix van oude en moderne architectuur.
We vinden hier zeer dicht bij elkaar gebouwen en monumenten uit de oudheid, de middeleeuwen, de jaren ’30 van de twintigste eeuw en het begin van de 21ste eeuw. Op dit vrij compacte en relatief kleine plein, wordt 2000 jaar Romeinse bouwkunst samengebracht
Rome heeft intussen ook het groene licht gegeven voor een nieuw monumentaal verlichtingssysteem voor het Ara Pacis-museum. Concreet zal het monument worden uitgerust en versterkt met ledspots, een ingreep die ongeveer 200.000 euro zal kosten, en waarvan 120.000 euro wordt betaald door Bulgari. Die aanpassingswerken moeten tegen eind dit jaar afgerond zijn.
Volgens Jean-Christophe Babin, algemeen directeur van de Bulgari-groep, is deze sponsoring voor zijn bedrijf een manier om iets tastbaars terug te geven aan Rome, een stad die voor Bulgari al meer dan 130 jaar fungeert als referentiepunt.
Als we dan iets kunnen bijdragen aan de schoonheid van een iconisch monument dat de grootsheid van een keizer uitdrukt, wiens verfijnde esthetische gevoel meer dan 2000 jaar geleden tot de radicale architecturale en stedelijke transformatie van Rome heeft geleid, maakt ons dat dubbel blij, reageert Babin.
Bulgari sponsort momenteel ook de ontwikkeling van de Area Sacra op Largo di Torre Argentina met 500.000 euro. In 2016 schonk het juweliersbedrijf ook al ruim 1,5 miljoen euro voor de restauratie van de wereldberoemde Spaanse Trappen, de trappenpartij die Piazza di Spagna verbindt met de Trinità dei Monti-kerk.
De trappen werden volledig gereinigd. Mossen, planten en onkruid dat tussen barsten in de stenen trap groeiden, werden verwijderd. Alle gebarsten treden werden vervangen of hersteld. Het ging om de grootste opknapbeurt voor de Spaanse Trappen sinds de vorige belangrijke renovatiebeurt in 1995.
Het sponsoren van de restauratie van de Spaanse Trappen vier jaar geleden had voor Bulgari ook een nostalgische reden. Sotirio Bulgaris, de stichter van het juwelenhuis, beschikte in het begin van de vorige eeuw, op het hoogtepunt van zijn carrière, reeds over drie winkels in Rome.
Twee daarvan bevonden zich in de Via dei Condotti en eentje lag in de Via Sistina, bovenaan de Spaanse Trappen. De man maakte meermaals per dag een ronde langs al zijn winkels en moest dus jaarlijks duizenden keren de Spaanse Trappen op en neer wandelen. De trappen zijn op die manier onlosmakelijk verbonden met het luxemerk Bulgari.
Een filmpje over de Romeinse hotelplannen van Bulgari kan je hier bekijken.
Meer weten over Piazza Augusto Imperatore? Clublid Sandrina Bokhorst presenteert op 17 oktober om 16 uur en op 19 oktober om 20 uur het nieuwe webinar IMPERIUM! Augustus en Mussolini op Piazza Augusto Imperatore. Het webinar verloopt in het Nederlands.
Kun je niet op dat tijdstip, dan is er altijd een terugkijk-mogelijkheid. Aanmelden kan via deze link. De kostprijs om deel te nemen bedraagt 15 euro.
Clubleden van S.P.Q.R. krijgen 1,5 euro korting op deze prijs (kortingscode SPQR). Info: sandrina@persoonlijkrome.nl.
Geef een reactie