Italiaanse belastingdienst begint met inning achterstallige betalingen

Net op het moment dat Rome weer in de greep dreigt te raken van een nieuwe virusgolf en zowel de inwoners als duizenden ondernemers angstig uitkijken naar het spookbeeld van nog strengere maatregelen, nieuwe bedrijfssluitingen of zelfs een regionale lockdown, maakt de Italiaanse belastingdienst bekend dat ze haar aandacht de komende weken op de Romeinse belastingbetaler zal richten.

belastingen_logo
Sinds het uitbreken van de virusepidemie werden sinds 8 maart een aantal betalingen opgeschort. Daar komt nu een einde aan. Er wordt een lawine aan belastingaanslagen aangekondigd. Het gaat meestal om uitgestelde maar uiteraard nog verschuldigde betalingen die burgers en bedrijven nog moeten doen voor allerlei diensten, gaande van de gewone nationale belastingen tot bijdragen voor de sociale zekerheid, de stad Rome, de Kamer van Koophandel, beroepsverenigingen, enz.

In Lazio heeft de belastingdienst 1.585.500 dossiers klaarliggen voor verzending. Zowat 80 procent daarvan is bestemd voor belastingbetalers uit Rome. De eerste brieven vertrekken morgen. De dossiers worden chronologisch verzonden, te beginnen met de oudste.

Wie nog achterstallen heeft die men normaal in maart of april had moeten vereffenen, komt het eerst aan de beurt. Het verzenden en verwerken van alle dossiers van de belastingbetalers in Lazio en Rome kan zes maanden in beslag nemen.

Nadat het aanslagbiljet in de bus valt, hebben de betrokkenen nog zestig dagen de tijd om hun schulden te betalen. Voor wie daar niet in slaagt, is er een mogelijkheid om een schuldaflossing in termijnen aan te vragen.

belastingkantoor

Wie minder dan 60.000 euro moet betalen kan die aanvraag online doen, voor hogere bedragen moet een fysieke afspraak worden gemaakt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is: vele kantoren zijn omwille van de viruscrisis gesloten of slechts beperkt open omdat de meeste ambtenaren thuis werken.

Een afbetalingstermijn kan oplopen tot zes jaar, uitzonderlijk tot tien. Wie kiest voor een aflossing in termijnen, beschermt zichzelf ondertussen wel tegen incassoprocedures en de opeising van hypotheken. Ondernemingen in economische moeilijkheden kunnen bij de belastingdienst nogmaals een uitstel aanvragen.

Lazio is de regio waar de meeste burgers wonen met achterstallige schulden bij de belastingdienst. Daarna volgen Campanië waar 1.095.000 dossiers worden klaargemaakt, Lombardije (met 961.000) en Puglia met 945.000

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.