Nieuwe lezingenreeks in Gallo-Romeins Museum Tongeren

Met een lezing over Keltische vorsten en hun internationale contacten start op donderdag 15 oktober 2020 de zeventiende editie van ‘Spraakwater’, de succesvolle lezingenreeks van het Gallo-Romeins Museum. De komende maanden verwelkomt Tongeren een aantal interessante sprekers. Ze brengen de nieuwste inzichten over een mix aan onderwerpen uit de boeiende wereld van de archeologie. De lezingen vinden maandelijks plaats op een donderdagavond en beginnen om 20 uur.

spraakwater2020_1

De eerste spreker is dr. Sasja van der Vaart-Verschoof. Zij is verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in het Nederlandse Leiden. Op donderdagavond 15 oktober neemt ze de spectaculaire inhoud van het graf van de ‘Vorst van Oss’ (Noord-Brabant, Nederland) onder de loep. Het is het startpunt van een verrassend verhaal over grootschalige contact- en uitwisselingsnetwerken, ongeveer 3000 jaar geleden.

Op 19 november november vertelt Steven Vandewal, de stadsarchivaris van Tongeren, over zijn onderzoek naar het vroegmiddeleeuwse Tongeren, een periode waarover nog niet zoveel geweten is.

Over de positie van Tongeren aan de Romeinse weg tussen Boulogne sur Mer (Frankrijk) en Keulen (Duitsland) hangt auteur en historica Brigitte Raskin op 17 december een inspirerend relaas op. Zij legt ook linken met het ontstaan van de huidige taalgrens.

spraakwater2020_2

Henk van der Velde van ADC Archeoprojecten bericht op 14 januari 2021 over zijn intrigerend onderzoek op skeletten van de prille bewoners van Romeins Tongeren.

Op 18 februari 2021 is het de beurt aan classicus Patrick De Rynck. Hij heeft het over de eenheid in verscheidenheid van het Romeinse Rijk, op het toppunt van zijn bloei. Dat is ook het thema van de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ die op 6 februari in het Gallo-Romeins Museum opent, een project in samenwerking met het British Museum (Londen, Verenigd Koninkrijk).

Dr. Andrew Birley is een wereldautoriteit in het onderzoek naar de zogenaamde muur van Hadrianus en het Romeinse legerkamp van Vindolanda, in het noorden van Engeland. Het museum wist hem te strikken voor wat ongetwijfeld een toplezing wordt, op 11 maart 2021.

Als verfrissend tussendoortje komen op 29 april 2021 Guido Creemers en Else Hartoch aan het woord. Zij doen onderzoek op de collectie van het museum en delen maar al te graag een aantal nieuwe inzichten over een aantal kernstukken. Ze leveren eens te meer het bewijs dat de archeologische wetenschap niet stil staat.

Prof. Paul Erdkamp (Vrije Universiteit Brussel) gaat op 3 juni 2021 dieper in op de etnische diversiteit van de Romeinse cultuurwereld, een erg actueel thema. Ook deze lezing past bij de tijdelijke tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’.

spraakwater2020_3

Spraakwater wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). De lezingen vinden plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum (2020) en in cultuurcentrum De Velinx (2021).
Ze beginnen om 20 uur.

Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan via de website van het museum ofwel telefonisch op 012 67 03 40 (tijdens de kantooruren). Inschrijven kan een maand voorafgaand aan elke lezing. Het aantal plaatsen is beperkt.

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.