Muntencollectie Gallo-Romeins Museum Tongeren eind 2021 online te raadplegen

Muntspecialist Hugo Vanhoudt legt de laatste hand aan de digitalisering van alle 6.500 Romeinse munten van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Eind 2021 zal de volledige Romeinse muntencollectie door iedereen online te raadplegen zijn. Vlaanderen subsidieert dit project met 35.000 euro.

romeinsemunt(7)

Het Gallo-Romeins Museum beschikt over een behoorlijk grote muntencollectie. Het is een mix van aureii (goud), denarii (zilver) en sestertiën (brons) en ondersoorten. In het verleden werden die munten weleens (gedeeltelijk) tentoongesteld, maar tegenwoordig bevindt het grootste deel ervan zich in de reserves van het museum.

Niet al die munten passen even goed in ons huidige collectieprofiel van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. We hebben ook latere munten. Bovendien stellen we nu enkel munten tentoon als die een bepaald verhaal vertellen, zoals bijvoorbeeld de muntschat van Riemst, die we wel tonen, verklaart archeoloog Igor Van den Vonder in de Mediahuis-kranten.

romeinsemunt(1)

De vondst in Riemst bestaat uit een tweehonderdtal Romeinse munten die per toeval werden ontdekt in 1905 bij de Romeinse weg tussen Tongeren en Maastricht. Een tachtigtal munten kwamen terecht in het Gallo-Romeins Museum.

Germanen waren binnengevallen in de civitas Tungrorum, het bestuursgebied van het Romeinse Tongeren. Het was een periode van chaos en terreur en zonder veel centraal gezag. Hier in het noorden van het Romeinse Rijk had je met Postumus een tegenkeizer, terwijl keizer Gallienus in Rome zijn macht hier niet kon doen gelden.

romeinsemunt(4)

In die periode, omstreeks 270, heeft iemand vlakbij een Romeinse villa die muntschat begraven. Uiteraard met de bedoeling om ze weer op te graven in betere tijden.

Waarschijnlijk heeft degene die de munten verstopte het niet overleefd of heeft hij zijn spaargeld niet teruggevonden. Tegelijk zie je dat vooral die munten begraven werden die nog een hoog percentage aan edelmetaal bevatten. Kortom, munten die nog niet gedevalueerd waren.

Ook die muntschat heeft numismaat Hugo Vanhoudt, een gepensioneerde ingenieur uit Leuven, gefotografeerd en gedigitaliseerd. Hij fotografeert al veertig jaar munten en schrijft er zelfs boeken over. Op een bepaald moment heeft hij zijn apparatuur geprofessionaliseerd met aangepaste software.

romeinsemunt(3)

Als ik manueel fotografeer, doe ik misschien dertig munten per dag. Hiermee kan ik tot zestig munten per uur gaan. Het is een slim ding dat informatie integreert, zoals bijvoorbeeld het inventarisnummer dat ik meegeef. Het houdt ook rekening met het soort metaal en past zich aan om de munt zo ideaal mogelijk te fotograferen.

De software meet ook de munt en zal die in een document automatisch op ware grootte presenteren. Maar je kan uiteraard ook uitvergroten om alle details goed te zien. Zonder dit moet je achteraf nog veel assembleren. Nu niet meer, vertelt Hugo Vanhoudt in de krant Het Belang van Limburg.

De hele Romeinse muntcollectie van het Gallo-Romeins Museum, die voor ruim 90 procent in Tongerse bodem werd teruggevonden, zal vanaf eind 2021 door iedereen online te onderzoeken zijn.

Afspraken maken en verplaatsingen naar het museum hoeven dan niet meer. Daarmee volgt Tongeren een internationale tendens om muntverzamelingen online te zetten. Waarin België overigens achterop loopt.

romeinsemunt(8)

Zijn er aan de hand van deze collectie algemene uitspraken te doen over het financiële verkeer in Romeins Tongeren? Het onderzoek van deze collectie is beperkt. We hebben een inventaris, maar daar zijn nog geen globale conclusies uit getrokken. Maar online zullen de munten beschikbaar zijn voor onderzoekers wereldwijd. Op termijn zullen we zo onze Romeinse collectie beter kunnen duiden, stelt Igor Van den Vonder, die als archeoloog verbonden is aan het museum.

Onderzoekers kunnen met goede foto’s meer zien dan op de echte munt. We gaan die afbeeldingen bovendien beschikbaar stellen in open data, liefst gelinkt, en vrij te gebruiken door iedereen. Er wordt gewerkt met gestandaardiseerde internationale termen. Zo zal bijvoorbeeld ook een Chinees of een Braziliaan hierop onderzoek kunnen doen, besluit Igor Van den Vonder

De afbeeldingen van Romeinse munten die je in dit artikel ziet behoren niet tot de collectie van het Gallo-Romeins Museum, maar werden louter als illustratie toegevoegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.