Vaticaan en Rome beginnen met de voorbereiding van het Heilig Jaar 2025

Aartsbisschop Salvatore (Rino) Fisichella, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, heeft na een ontmoeting met de Italiaanse premier Giuseppe Conte, bevestigd dat er in 2025 een Heilig Jaar wordt georganiseerd in Rome. Het nieuws zal later nog officieel door de paus worden bekendgemaakt.

sintpietersplein_airview

De organisatie van een Heilig Jaar brengt traditioneel miljoenen extra bezoekers uit de hele wereld naar Rome. Mgr. Fisichella en premier Conte overlegden onder meer over de nodige infrastructuurmaatregelen, de veiligheidsvoorzieningen en de vele organisatorische vragen met betrekking tot het evenement. Met de organisatie van een dergelijk jaar is ook enorm veel geld gemoeid.

Eigenlijk had burgemeester Virginia Raggi van Rome er ook moeten bij zijn, maar die heeft positief getest op het coronavirus en zit in thuisisolatie, net als haar vervanger Luca Bergamo en tientallen andere medewerkers. Bovendien zijn er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen en eindigt het mandaat van Raggi halfweg volgend jaar. Het valt nog af te wachten of zij herkozen wordt als burgemeester.

Het is de 28ste keer in de geschiedenis van de katholieke Kerk dat er een Heilig Jaar zal plaatsvinden. Het vindt zijn oorsprong in het joodse Jubeljaar. Het oudst bekende Heilig Jaar vond plaats in 1300, al is het onzeker of dit ook het eerste Jubeljaar was dat daadwerkelijk werd gevierd.

In 1475 werd bepaald dat er in principe om de 25 jaar een Heilig Jaar wordt georganiseerd, al kan daarvan afgeweken worden. Het vorige Heilige Jaar was het Jubeljaar 2000, dat door paus Johannes Paulus II werd afgekondigd voor de start van het derde millennium.

Toen bezochten ongeveer 25 miljoen bedevaarders en toeristen Rome. Recenter, van december 2015 tot november 2016, riep paus Franciscus ook nog een Buitengewoon Jaar van de Barmhartigheid uit, maar dat was dus geen officieel Heilig Jaar.

pelgrims

Een Heilig Jaar biedt gelovigen en pelgrims de kans om speciale aflaten te krijgen en zo absolutie te ontvangen voor zonden door te biechten. In 1750 stelde paus Benedictus XIV de voorwaarden vast voor het bekomen van een aflaat: de pelgrim moet de vier grote basilieken van Rome bezoeken, hij moet biechten en de Heilige Eucharistie ontvangen en bidden voor het welzijn van de paus.

Traditioneel start het Heilig Jaar met de opening van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek, die enkel bij deze gelegenheid wordt geopend. Ook de andere pauselijke basilieken hebben dergelijke deuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.