Rome sluit verschillende metrostations wegens onderhoudswerken

De dagelijkse metrogebruikers in Rome, die al een hele tijd voortdurend worden geconfronteerd met allerlei ongemakken, zullen het slechte nieuws al wel vernomen hebben, maar toeristen en zakelijke bezoekers die de komende weken en maanden in Rome terechtkomen, houden er best rekening mee dat een aantal belangrijke metrostations tijdelijk worden gesloten wegens onderhoudswerken.

De ingrepen kunnen op weinig begrip rekenen van de reizigers, temeer omdat stations zoals Spagna, Barberini en Repubblica nog niet zolang geleden al maandenlang buiten gebruik waren.

metsept

De onderhoudsronde begint morgen 19 november met het station Flaminio, dat tot en met 22 november dicht blijft. Dan is Ottaviano van 25 tot 28 november verboden terrein, gevolgd door Vittorio Emanuele, van 3 tot 6 december en Lepanto, van 2 tot 5 januari.

Dan is van 20 januari tot 24 januari het metrostation Spagna aan de beurt. Dat was in het voorjaar van 2019 al eens twee maanden gesloten voor een controle van de roltrappen na het incident in station Barberini waarbij een roltrap het begaf.

Ook de halte Barberini zelf, die nog niet zo lang geleden 319 dagen volledig gesloten bleef, gaat opnieuw dicht voor onderhoud. Ditmaal zal de halte niet gebruikt kunnen worden van 25 tot 31 januari.

barmet1

Hetzelfde gebeurt met Repubblica, dat dicht gaat van 18 tot 21 februari. Ook dat station bleef niet minder dan acht maanden gesloten na het ongeval op 23 oktober 2018, waarbij een roltrap op hol sloeg en een aantal mensen letterlijk van de rolband werden gekatapulteerd.

Ook op lijn B wordt gewerkt. Al sinds 5 oktober is de halte Castro Pretorio – onder veel protest – gesloten om er de roltrappen te vervangen. Die moeten eerst afgebroken worden, waarna een compleet nieuwe installatie wordt gebouwd. Het huidige roltrapsysteem is dertig jaar oud en dringend aan vervanging toe.

Castro Pretorio is een belangrijk knooppunt voor het woon-werkverkeer. Voordat het Covid-19-virus ons leven zuur maakte, passeerden hier ongeveer 4 miljoen reizigers per jaar.

Pendelaars reageren ook verbolgen omdat niemand kan zeggen wanneer Castro Pretorio weer opengaat. Volgens vervoermaatschappij ATAC kan dat nog niet worden ingeschat omdat het geen gemakkelijk karwei is. In Rome betekent een dergelijk vaag antwoord gewoonlijk weinig goeds.

Om dezelfde onderhoudsreden gaat het al even drukke station Policlinico vanaf 29 november dicht. Het metrostation is vernoemd naar het nabijgelegen hospitaal Umberto I en wordt druk gebruikt door het personeel dat er werkt, patiënten die een behandeling moeten ondergaan en door mensen die in het ziekenhuis op bezoek komen. Ook studenten van de vlakbij gelegen Sapienza-universiteit maken veel gebruik van deze halte.

policlosed

Metroreizigers in Rome zijn de ongemakken meer dan beu. Daarbij komt nog eens de angst om in deze tijden in een overvolle metrotrein te zitten. Dat zijn meteen de twee voornaamste redenen waarom steeds minder mensen in Rome tegenwoordig de metro gebruiken, ook al zit de stad nog niet in een nieuwe lockdown zoals in sommige regio’s wel het geval is.

Vergeleken met vorige maand registreert ATAC momenteel een daling van het aantal reizigers met 35 procent. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal dagelijkse reizigers met 65 procent verminderd.

Terwijl de bouwkosten voor de nieuwe metrolijn C die dwars door het historische centrum wordt aangelegd blijven oplopen, hebben de stad Rome en het Ministero delle infrastrutture e dei trasporti noodgedwongen een pak geld moeten uittrekken voor de dringende modernisering van de metrolijnen A en B.

Door de toenemende problemen konden de werkzaamheden niet langer worden uitgesteld. Er wordt 425 miljoen euro geïnvesteerd in het wegwerken van een aantal technische mankementen op beide metrolijnen, inclusief het verbeteren van een aantal veiligheidsmaatregelen. Als er van dat werkbudget nog geld overblijft, worden ook een aantal nieuwe metrotreinen gekocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.