Alweer een nationale staking in Italië op 25 november

De transport-, onderwijs- en gezondheidssector in Italië legt op woensdag 25 november het werk neer. Het is nog maar een maand geleden dat het openbaar vervoer in Italië werd platgelegd. Ditmaal gaat om een nationale algemene staking die wordt georganiseerd door de vakbond USI (Unione Sindacale Italiana) die overheidsmedewerkers vertegenwoordigt.

De aangekondigde staking heeft tot ongeloof en felle reacties geleid bij werknemers in de privésector die zeggen dat de publieke sector en de ambtenaren zich weinig zorgen hoeven te maken in tegenstelling tot tal van kleine bedrijven en zelfstandigen, van wie velen hebben bezuinigd, hun baan zijn kwijtgeraakt of gewoon failliet gaan als gevolg van de viruscrisis. Ze verwijten de vakbond egoïsme.

staking_rome

Naast de verstoring in de scholen (het onderwijs wordt die dag niet gegarandeerd) en de gezondheidszorg, zal andermaal het openbaar vervoersnetwerk van Rome weer getroffen worden. Het werk wordt er in principe neergelegd tussen 8.30 en 12.30 uur. Voor de rest is er een minimale dienstverlening. De reizigers die al maanden moeten afrekenen met allerlei problemen reageren eveneens erg misnoegd op de vakbondsactie.

Volgens het USI-manifest wordt er onder meer gestaakt voor het volgende: een openbaar, seculier en democratisch onderwijs, meer fondsen voor diensten voor gehandicapten, de bescherming van de gezondheid en veiligheid op het werk, de stabilisering van tijdelijke werknemers bij overheidsdiensten, sociale en burgerschapsrechten en de afschaffing van veiligheidsdecreten.

De vakbond strijdt ook tegen de privatisering van openbare diensten en is tegen geweld en discriminatie van vrouwen op het werk, in het gezin en in de samenleving. De gezondheidssector vraagt meer investeringen in aanwervingen en veiligheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.