Virusvrije corridor naar Rome voor Amerikaanse vliegtuigpassagiers

Voor het eerst in vele maanden is er een kans dat Rome weer wat meer Amerikaanse reizigers zou kunnen ontvangen. De Italiaanse regering zal eerstdaags een decreet tekenen waardoor dat mogelijk wordt.

Zoals eeder gemeld is de Romeinse luchthavenuitbater Aeroporti di Roma bezig met de uitrol van virusvrije vliegtuigverbindingen tussen bepaalde internationale bestemmingen en Rome. Een experiment dat werd opgezet tussen Rome en Milaan kreeg een gunstige evaluatie.

Als gevolg daarvan werd zopas werd een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines en Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport.

Daardoor wordt er vanaf 19 december een virusvrije reiscorridor ingesteld tussen Rome en Atlanta, de hoofdstad van Georgia. Er zijn twee vluchten per week. Het grootste voordeel dat de regeling meebrengt is de quarantaine-vrije toegang tot Italië.

De trans-Atlantische vluchten zullen worden aangeboden aan passagiers in de VS die tijdens de hele reisprocedure driemaal negatief hebben getest op Covid-19, waardoor de verplichting voor reizigers om bij aankomst in Italië in quarantaine te gaan, niet nodig is.

delta_airlines

Een massale instroom van Amerikaanse toeristen moet Rome nog niet meteen verwachten. Het aanbod blijft voorlopig beperkt tot Amerikaanse staatsburgers die om essentiële redenen naar Italië mogen reizen, zoals voor hun werk, om gezondheidsredenen of voor onderwijsdoeleinden.

Het wordt de Amerikanen ook niet echt gemakkelijk gemaakt om naar Italië te reizen. Reizigers moeten 72 uur voor hun vertrek uit de VS een Covid Polymerase Chain Reaction of PCR-test ondergaan. Vervolgens wordt op de luchthaven van Atlanta vooraleer ze aan boord gaan nogmaals een snelle test afgenomen. Aan boord blijft het dragen van mondmaskers verplicht.

Na de landing in Rome, volgt nogmaals een snelle virustest. Reizigers die ook bij deze laatste test negatief scoren, zijn welkom in Italië. De dag dat ze terugkeren naar de VS wordt op de Romeinse luchthaven vóór de boarding een nieuwe sneltest afgenomen.

Aeroporti di Roma is daarmee de eerste luchthaven in Europa
die dergelijke veilige gezondheidscorridors activeert met de Verenigde Staten. Het is de bedoeling om na Atlanta het aanbod snel uit te breiden naar nog een aantal andere Amerikaanse steden. Zo zal vermoedelijk nog vóór kerstmis een soortgelijke virusvrije corridor worden ingelegd tussen JFK Airport in New York en Rome. Tussen die twee steden wordt drie keer per week gevlogen.

Volgens de beide luchthavenuitbaters zijn deze Covid-19 testprotocollen de beste manier om internationaal reizen veilig en zonder quarantaine te hervatten totdat de vaccinaties tegen het virus algemeen zijn ingevoerd.

De procedure kost wat inspanningen, maar daardoor kunnen alle reizigers en de bemanning aan boord weer met een gerust gevoel reizen, zeggen Aeroporti di Roma en de Amerikaanse luchthavenuitbater in een gezamenlijke mededeling.

Andere luchtvaartmaatschappijen experimenteren eveneens met soortgelijke procedures. Ook bij Brussels Airlines loopt al een proefproject waarbij een virusvrije vlucht wordt georganiseerd tussen Brussel en Milaan.

Alan Joyce, de topman van de Australische maatschappij Qantas, verklaarde begin deze week dat in de toekomst inenting tegen Covid-19 verplicht zal worden op internationale vliegreizen. Luchtvaartmaatschappijen zullen in de toekomst op internationale vluchten alleen nog passagiers toelaten die gevaccineerd zijn tegen het virus, stelde Joyce.

Hij zei al vaker dat het internationale luchtvaartverkeer pas echt zal kunnen hernemen wanneer er een vaccin beschikbaar is, maar nu gaat hij dus nog een stap verder. Een vaccinatiebewijs voor wie aan boord van een internationale vlucht wil, zal in de toekomst even normaal zijn als een identiteitsbewijs tonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.