Musea, bioscopen, concertzalen, theaters en archeologische sites blijven dicht tot minstens 15 januari

De musea, theaters, bioscopen, concertzalen en archeologische vindplaatsen in Rome en de rest van Italië blijven zeker gesloten tot 15 januari volgend jaar. Ook de Vaticaanse Musea blijven dicht. De nieuwe noodwet die vanaf vandaag van kracht wordt verlengt dus de huidige toestand.

Het is niet bekend wanneer de culturele instellingen opnieuw zullen kunnen openen. De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini kan er niets over zeggen en premier Giuseppe Conte heeft tijdens zijn jongste persconferentie niet eens over cultuur gesproken. Half januari volgt een evaluatie. Veel hangt af van in hoeverre Italië tegen dan de besmettingscijfers heeft weten terug te dringen.

museicapitolini

Inmiddels zijn talrijke musea, archeologische vindplaatsen en kunstenaars op een of andere manier online gegaan of werken ze digitaal, met virtuele tentoonstellingen, door filmpjes met rondleidingen te presenteren of met gestreamde live-uitvoeringen. Het is weinig hoopgevend, maar de kans is behoorlijk groot dat dit ons Italiaanse cultuurperspectief voor de komende maanden is.

De Vaticaanse Musea, die ook al sinds 5 november gesloten zijn, zouden in principe vandaag heropenen, maar Vaticaanstad besliste om de sluitingsperiode, in overeenstemming met het Italiaanse beleid, eveneens te verlengen. Dat geldt ook voor de pauselijke site in Castel Gandolfo. Tickets voor de komende weken die al verkocht zijn worden terugbetaald. De Sint-Pietersbasiliek blijft net als de kerken in Rome open voor bezoekers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.