Tiber bereikt alarmpeil, toegang tot de kaaimuren afgesloten

Het stadsbestuur van Rome verbiedt de toegang tot de kaaimuren van de Tiber. De trappen naar de oevers van de rivier zijn gesloten. De waterstand heeft het alarmpeil bereikt waardoor de rivier op enkele plaatsen buiten de oevers treedt. De situatie is nog niet kritiek, maar wordt wel zorgvuldig in de gaten gehouden. Veel hangt af van de hoeveelheid regen die in de komende 24 uur zal vallen.

Volgens de Ripetta-hydrometer die zich ter hoogte van de Via Ripetta bevindt, is het waterpeil momenteel ongeveer 8 m hoog. Op sommige plekken stroomt het water reeds over de oevers waar normaal mensen kunnen wandelen of fietsen. Op basis van de voorspellingen kan het water de komende uren nog 30 tot 60 cm stijgen.

tibertweet

Acuut overstromingsgevaar, waarbij het water tot aan de rand van de kaaimuren komt, dreigt pas vanaf een waterpeil van 13 m. Bij een waterstand van meer dan 16 m stroomt het water de stad binnen. Dat is sinds de aanleg van de enorme kaaimuren aan het einde van de negentiende eeuw niet meer gebeurd.

De rivier trad eeuwenlang voortdurend buiten zijn oevers, tot ze begin 1877 werd ingemuurd. Deze gigantische werken duurden tot 1926. Een gedeelte van de binnenstad veranderde daardoor grondig van uitzicht, een aantal gebouwen moest omwille van de werken verdwijnen. Het plan kende dan ook veel tegenstand maar beschermt tot vandaag de inwoners tegen het water.

kaaimuur

De enorme kaaimuren die nu de Tiber in bedwang houden, strekken zich uit over een lengte van 8 km. Voordat de Tiber werd ommuurd, was de rivier bevaarbaar en had hij drie haventjes. In de Ponte Sisto, stroomopwaarts, is tussen de bogen een ronde opening uitgespaard. Vroeger werd er alarm geslagen wanneer het water dat oog bereikte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.