Paus Franciscus komt morgen niet naar Rome voor Mariahuldiging

Morgen viert Italië Maria Immacolata Concezione of Maria Onbevlekte Ontvangenis, een officiële feestdag. Paus Franciscus zal dit jaar echter geen bloemenkrans hangen aan het standbeeld van de Madonna op Piazza Mignanelli, vlakbij de Spaanse Trappen. De jaarlijkse traditionele bijeenkomst is geannuleerd omwille van de geldende maatregelen tegen het Covid-19-virus.

Als de paus op 8 december naar het centrum van Rome afzakt, lokt dat ieder jaar een grote menigte. Dat wil men dit jaar tot elke prijs vermijden. Ook zonder pauselijke aanwezigheid zal het morgen al druk genoeg zijn in de stad. Het stadsbestuur wil het officiële moment waarbij de stedelijke kerstboom op Piazza Venezia wordt ingehuldigd en de feestverlichting plechtig wordt ontstoken, niet annuleren. Ook die gebeurtenis lokt steevast veel volk naar het stadscentrum. De meeste winkels zijn morgen open en de feestdag wordt zo’n beetje beschouwd als de officiële start van de kerstinkopen.

mariaimmacolata

De traditie waarbij de paus aan het standsbeeld bovenop de kolom aan Piazza Mignanelli een bloemenkrans hangt, gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. De paus zegt een gebed, terwijl brandweerlieden met behulp van een ladderwagen de krans bovenaan het beeld bevestigen. De ceremonie wordt doorgaans ook bijgewoond door de burgemeester en een delegatie van het stadsbestuur.

Paus Pius XII trok in 1950 als eerste paus op de feestdag van Maria Immacolata Concezione naar het Mariabeeld. Paus Johannes XXIII zette in 1958 die traditie voort, net als al zijn opvolgers. Het was Paus Pius IX die in 1854 het dogma van de onbevlekte ontvangenis van Maria afkondigde. Al sinds de middeleeuwen werd ernaar gestreefd om dit als dogma te laten erkennen om duidelijk te maken dat Maria zonder zonde werd geboren en van bij aanvang vol van genade was. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit dogma betrekking heeft op de maagdelijke toestand waarin Jezus werd verwekt.

mariaimmacolata1

De zuil met het Mariabeeld werd opgericht in opdracht van Ferdinand II der Beide Siciliën en werd ontworpen door de architect Luigi Poletti (1792-1869). De monumentale zuil werd geplaatst vóór het Palazzo di Propaganda Fide en werd onthuld op 8 december 1857. Het monument bestaat uit een marmeren voetstuk met diverse gebeeldhouwde voorstellingen, daarboven verrijst een zuil met een lengte van 11,8 m, gemaakt uit cipollino marmer, met een Korinthisch kapiteel.

Deze zuil werd in 1777 ontdekt op het Marsveld en wordt bekroond door een bronzen beeld van Maria, gemaakt door Giuseppe Obici. Op de vier hoekstukken van het voetstuk zijn beelden geplaatst van koning David (door Adamo Tadolini), de profeet Jesaja (door Salvatore Revelli), de profeet Ezechiël (door Carlo Chelli) en Mozes (door Ignazio Jacometti), elk begeleid door een Bijbeltekst in de sokkel onder het beeld. In het staande deel van de sokkel achter de beelden zijn inscripties in het Latijn aangebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.