Horecasector in Rome woedend na uitspraak dat beperkingen nog tot maart zullen duren

De restaurantsector in Rome reageert woedend nadat Alessio D’Amato, het hoofd van de gezondheidsraad van de regio Lazio (Cabina di Regia della Sanità della Regione Lazio), tijdens een interview had verklaard dat de beperkende maatregelen voor restaurants en bars zeker tot volgend jaar maart zullen gelden. D’Amato werd echter meteen teruggefloten door de regionale regering.

D’Amato heeft blijkbaar beslist dat onze hele sector kapot moet. Die ene zin van een restaurantuitbater vat de boze reacties samen die al gauw circuleerden na een interview dat de baas van de regionale gezondheidsraad had gegeven, en waarin hij verklaarde dat de regel waarbij restaurants en bars na 18 uur moeten sluiten, in ieder geval nog drie maanden zou duren.

Talrijke horecazaken hebben nu al mensen moeten ontslaan. Dit soort uitspraken vernietigt alle hoop en vertrouwen dat de restauranthouders nog hadden. Het lijkt erop dat ze onze sector dood en begraven willen hebben, reageren de voorzitters van Fipe Confcommercio Roma, Confesercenti Roma en Fiepet Confesercenti.

De restaurantuitbaters voelen zich behandeld als tweederangs handelaars. De overheid en de bijhorende instellingen moeten vertrouwen uitstralen en geen uitspraken doen die mensen kan doen besluiten dat de toekomst geen zin meer heeft, waardoor ze rare dingen gaan doen. De grootste vijand van elke ondernemer is onzekerheid en daarvan is er momenteel genoeg. Het is niet nodig daar nog een schepje bovenop te doen, reageren de beroepsverenigingen.

De meeste bars en restaurants halen momenteel ongeveer 30 procent van hun normale omzet. Logisch als je alleen maar een lunch kan aanbieden en ’s avonds om 18 uur dicht moet. Heel wat zaken zijn al gesloten, de meeste daarvan waarschijnlijk voorgoed. Velen komen financieel niet meer rond, steken zich in de schulden, moeten personeel ontslaan of kunnen hun leveranciers niet betalen. Sommigen zien het niet meer zitten en verkopen hun zaak nu het nog kan, zij het tegen een fractie van wat die eigenlijk waard is. Als het nog tot maart moet duren vooraleer er beterschap komt, dreigt onze hele sector economisch vernietigd te worden, klinkt het bij de vertegenwoordigers van de sector.

restaurantstraat

Kort na zijn uitspraken werd D’Amato al terechtgewezen door het regiobestuur. Over de maatregelen zullen wij in harmonie met de andere regio’s en in samenspraak met de nationale regering beslissen, net zoals we dat altijd hebben gedaan. We volgen permanent de besmettingscurve op. Het huidige nooddecreet van de regering is van kracht tot 15 januari, daarna zullen we de toestand evalueren. Over een eventuele verlenging van de huidige maatregelen gaan we zeker niet zelf beslissen, aldus Daniele Leodori, de vice-president van de regio Lazio.

De politicus voegde eraan toe dat het zeker niet de bedoeling is om de restaurants nog meer in moeilijkheden te brengen. We zullen zeker proberen om nog strengere maatregelen te vermijden voor de burgers. Als de huidige regeling niet echt moet verlengd worden, zal dat ook niet gebeuren, aldus nog Leodori.

Even later stuurde ook Alessio D’Amato een mededeling uit waarmee hij zijn eerdere uitspraken corrigeerde. Alle maatregelen met betrekking tot productieve en economische activiteiten worden door de overheid op nationaal niveau genomen en dit op basis van de besmettingsindex en andere parameters, klonk het ditmaal.

D’Amato was duidelijk op het matje geroepen, maar dat neemt de ongerustheid in de sector niet weg. Ze vrezen dat D’Amato al op de hoogte is van een plan om de semi-lockdown nog veel langer te laten duren, maar dat de overheid dit nog niet durft communiceren, zeker niet nu de kerstdagen voor de deur staan. Als het klopt wat D’Amato beweerde, gaan we er volgend jaar allemaal aan, besluiten de sectororganisaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.