Plastic flessen leveren krediet op, nu ook op de Romeinse markten

Vrij snel nadat Rome in augustus vorig jaar in drie metrostations machines installeerde waarmee je met het inleveren van plastic flessen gratis bus- en metroritjes kon verdienen, bleek dat het systeem een enorm succes kende bij de bevolking.

In maart werden verschillende nieuwe machines geplaatst, onder meer in de metrostations Cipro, Piramide, San Giovanni, Anagnina, Basilica San Paolo, Laurentina, Malatesta en Termini.

metroplastic(3)

Nu worden ook op een aantal markten in Rome soortgelijke plastic etende machines geplaatst. Hier kunnen met de toestellen geen gratis metroritten worden verdiend, maar per honderd ingeleverde plastic flessen krijg je 1 euro korting bij een marktkramer naar keuze.

Inwoners uit de buitenwijken vonden het initiatief van de eco-compactors in de metrostations een goed idee, maar lieten aan het stadsbestuur weten dat zij geen metrostation in hun buurt hebben en dus ook niet van het systeem konden genieten.

Daarom werd beslist het initiatief uit te breiden door op zeventien markten soortgelijke toestellen te plaatsen. Het eerste van de nieuwe reeks Coripet-toestellen werd geïnstalleerd op de markt van Magliana, in de wijk Portuense. De komende dagen en weken zullen de plastic etende machines of eco-compactors op nog meer markten verschijnen.

metroplastic(7)

Allemaal samen moeten de machines het aantal ingezamelde petflessen in Rome nog flink opdrijven. Dankzij de toestellen in de metrostations is de inzameling van plastic flessen nu al een groot succes. In acht maanden tijd werden al 3,2 miljoen flessen ingezameld en gerecycleerd.

De ecologische recyclagetoestellen kunnen elk 1.800 plastic flessen opslaan voordat ze moeten leeggemaakt worden. De eerste versie kon slechts 400 flessen verwerken. Dat bleek duidelijk te weinig en de toestellen kregen al snel een upgrade. Heel wat Romeinen hebben het systeem inmiddels omarmd.

Er wordt wel een limiet ingesteld van dertig flessen die elke gebruiker dagelijks kan inleveren. Als deze limiet wordt overschreden, zal de fles wel aanvaard en gerecycleerd worden, maar genereert het systeem geen kredietpunten.

Aan de metrostations ontvangen de reizigers voor elke ingeleverde fles een tegoed van vijf cent. Dertig flessen leveren dus precies voldoende krediet op voor een gratis standaard metro- of busticket van 1,50 euro dat 100 minuten geldig is. De kredietpunten kunnen echter ook worden opgespaard voor de aankoop van tickets die 24 uur, 48 uur of 72 uur geldig zijn of zelfs voor een maandabonnement.

Om het voor de consument gemakkelijker te maken, wordt het krediet bijgehouden via een app op de smartphone. Per dertig ingeleverde flessen krijg je dus een gratis bus- of metrorit. Dankzij de app hoef je geen hele zakken lege flesjes naar het station te sjouwen en kan je beetje bij beetje sparen voor een gratis ticket.

metroplastic(9)
De toestellen op de markten leveren je per honderd ingeleverde flessen 1 euro op, die je kan besteden bij een marktkramer naar keuze. Die geeft je volgens het aantal gespaarde punten, een evenwaardige korting op het artikel dat je koopt.

Nu de toeristen bijna het hele jaar grotendeels afwezig bleven in de stad, zal het met de afvalberg momenteel nogal meevallen. Hoewel er, verspreid over de stad, bijna tweeduizend nasoni of gratis drinkwaterfonteintjes in de straten en op pleinen aanwezig zijn, heeft onderzoek uitgewezen dat de gemiddelde toerist in Rome op een doorsnee dag 2,2 flessen water verbruikt.

Op warme dagen worden dat vier tot vijf flessen. Met een normale aanwezigheid van miljoenen toeristen per jaar, levert dat een fameuze hoop plastic op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.