Giardini Nicola Calipari volledig vernieuwd

Een tijdje geleden werd de volledig vernieuwde Giardini Nicola Calipari aan Piazza Vittorio Emanuele II ingehuldigd. De renovatie van deze al jaren verwaarloosde stadstuin heeft tien jaar aangesleept, maar vandaag is het park zijn naam weer waard. Niet zoveel mensen weten dat Piazza Vittorio Emanuele het grootste plein van Rome is. In oppervlakte is het zelfs nog ongeveer 10.000 m² groter dan het Sint-Pietersplein. De groene rust- en speelplek is meer dan welkom in het centrum van de Esquilino-wijk.

De aanleg van het enorme plein begon in 1880. Het werd twee jaar later een eerste keer ingehuldigd en volledig afgewerkt op 19 juni 1888. Het grote en doorgaans levendige plein is met zijn zuilengalerijen duidelijk geïnspireerd op de stad Turijn. Dat is geen toeval: er hebben destijds architecten uit de regio Piemonte meegewerkt aan het ontwerp.

De enorme gebouwen rond het plein zijn opgetrokken op grote arcades en werden ontworpen door de Romeinse architect Gaetano Koch (1849-1910). Die heeft ook de twee palazzi met portieken die vandaag Piazza della Repubblica vorm geven ontworpen. Ook de zetel van de Banca d’Italia aan de Via Nazionale is van zijn hand, evenals Palazzo Mengarini (in de Via Ventiquattro Maggio) en Palazzo Margherita (in de Via Vittorio Veneto).

Niet ver uit de buurt bevinden zich twee van de meest bezochte Romeinse basilieken, de Santa Maria Maggiore en de San Giovanni in Laterano. Toeristen bleven de jongste jaren echter liever weg van Piazza Vittorio Emanuele II dat, ontdaan van elke vroegere glorie, vooral ’s avonds was uitgegroeid tot een plek met een levendige drugshandel.

Het grote park op het plein werd voor het laatst gerenoveerd in 1995. Sindsdien werd er nauwelijks nog iets aan gedaan en de jongste jaren werd de toenemende verwaarlozing dan ook steeds zichtbaarder. Eind oktober, na een proces dat inclusief de administratieve voorbereiding, de aanbesteding en de uitvoering, ongeveer tien jaar heeft geduurd, kon de vernieuwde stadstuin dan toch eindelijk worden ingehuldigd.

Buurtbewoners, die twee decennia lang op de vernieuwing van het stadspark hebben gewacht, halen opgelucht adem. Ze gaan ervan uit dat de complete herontwikkeling van het plein ook de problemen met de drugshandelaars en de kleine criminaliteit in de buurt zal oplossen.

Burgemeester Raggi beloofde alvast dat het gebied de komende jaren zorgvuldig zal worden verzorgd en dat de uitvoering van de werkzaamheden zal worden gecontroleerd om te vermijden dat de verwaarlozing opnieuw toeslaat. Omwonenden reageerden in de media dat ze dit eerst moeten zien vooraleer ze dat zullen geloven en stellen de journalisten voor om binnen een paar jaren nog eens te komen kijken.

In het park zijn restanten te zien van een monumentale fontein die de ‘Trofeeën van Marius’ wordt genoemd omdat men destijds dacht dat de beelden van het bouwwerk dateerden uit de republikeinse periode. Vandaag weten we dat ze afkomstig zijn uit de tijd van keizer Domitianus (81-96 na Chr). De beelden werden later verwijderd en versieren sinds de zestiende eeuw de balustrade van Piazza del Campidoglio.

vitemapark

Een andere fontein in het park dateert uit de negentiende eeuw en werd door beeldhouwer Mario Rutelli (1859-1941) versierd en een groep sculpturen bestaande uit tritons en dolfijnen. Deze beelden waren oorspronkelijk bedoeld voor de Fontein van de Najaden die Rutelli had ontworpen voor Piazza dell’Esedra, de huidige Piazza Repubblica. Ook de Aqua Pia-fontein die zich destijds op Piazza dell’Esedra bevond, is vandaag terug te vinden in de Giardini Nicola Calipari.

Op 6 maart 2006 werd een ceremonie gehouden om de stadstuinen van Piazza Vittorio te vernoemen naar Nicola Calipari (1953-2005) . Calipari was een hoge officier bij de SISMI (Servizio per le Informazioni e la Sicurezza Militare), de Italiaanse militaire inlichtingendienst, die na een reorganisatie in 2007 werd vervangen door het huidige Agenzia Informazioni e Sicurezza Esterna (AISE).

In de jaren ’90 was Caligari betrokken bij verschillende reddingsacties van mensen die ontvoerd waren door de maffia en andere criminele organisaties. Hij had jarenlang bij de Italiaanse politie gewerkt en pas twee jaar voor zijn dood was hij overgestapt naar de SiSMI.

In 2005 had de Italiaanse geheim agent samen met een collega de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena bevrijd die in Irak als gijzelaarster gevangen was genomen. Op weg naar internationale luchthaven van Bagdad, werd de Toyota Corolla van Calipari onder vuur genomen door Amerikaanse soldaten. Nicola Calipari werd gedood, de journaliste raakte gewond.

De dood van Calipari leidde tot één van de ernstigste diplomatieke incidenten tussen de Verenigde Staten en Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Calipari werd door de woedende Italianen meteen uitgeroepen tot nationale held.

Hij kreeg op 8 maart 2005 een staatsbegrafenis in de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri in Rome. Hoewel er verschillende pogingen zijn gedaan om de schuldigen van de schietpartij voor het Italiaanse gerecht te dagen is dat nooit gelukt. Daardoor zijn ook de precieze omstandigheden van het schietincident nooit echt duidelijk geworden, hoewel de betrokken Amerikaanse soldaten en de schutter al snel werden geïdentificeerd.

In de noordelijke hoek van het park bevindt zich de zogenaamde Porta Magica, de magische poort, ook wel bekend als de Porta Ermetica of de Porta dei Cieli. Links en rechts van deze zogenaamde toverpoort bevinden zich twee beelden van Bes, een nogal afzichtelijke Oud-Egyptische halfgod.

portamagica

De Porta Magica is een overblijfsel en de enige van de vijf poorten die ooit deel uitmaakten van de ingang van Villa Palombara, die ongeveer op deze plaats werd gebouwd door Massimiliano Palombara, de markies van Pietraforte (1614-1680), tevens één van de meest bekende alchemisten uit de zeventiende eeuw. Het verhaal van deze alchemist en de magische poort kon je al eerder lezen.

Aan de noordwestelijke hoek van het plein (kant Termini-station) zien we de Sant’Eusebio. Deze basiliek werd gebouwd boven een Romeins huis uit de vierde eeuw, de ‘ecclesia domestica’ van een priester genaamd Eusebius. Deze zou in het onderliggende huis de hongerdood gestorven zijn op bevel van Constantius II (337-361). De eerste vermelding van deze kerk dateert uit 474. Latere restauraties en toevoegingen hebben het Romaanse karakter van de kerk ongemoeid gelaten. Het huidige kerkgebouw dateert uit de achttiende eeuw.

Binnen hangen werken van minder bekende meesters uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Het houtsnijwerk van de koorbanken is erg mooi uitgevoerd. Elk jaar op 17 januari worden hier, vóór de kerk, de dieren gezegend. Deze kerk wordt voor het eerst als titelkerk aangeduid in de handelingen van de synode van 499. Sinds 2007 is de Sant’Eusebio de titelkerk van de Amerikaanse kardinaal Daniel DiNardo (°1949).

Het vernieuwde stadspark is ook voorzien van een nieuw camerabewakingssysteem. Op zich is dat niet zo bijzonder, in Rome worden toeristen en inwoners al jaren in de gaten gehouden door duizenden camera’s die deel uitmaken van één geïntegreerd systeem.

De camera’s die hier vroeger stonden opgesteld aan het plein zagen echter niet wat er in het park gebeurde. Dat zette de deur open voor vandalisme en onfrisse praktijken zoals het dealen van drugs of het spuiten van graffiti. Het nieuwe systeem controleert de omgeving van het park, maar ook de eigenlijke parkzone.

Rome beschikt in het historische stadscentrum al jaren over één van de meest gesofistikeerde videobewakingssystemen ter wereld. Dat houdt niet alleen een toeziend oog op alle motorvoertuigen die de stad binnenrijden maar ook op bezoekers in musea, in de omgeving van alle monumenten, op parkeerplaatsen, in stations, bij bushaltes, in de bussen, aan kerken en kruispunten. Er zijn nog maar weinig blinde zones in de stad, waardoor het doen en laten van inwoners en toeristen in zowat het hele centrum nauwkeurig in de gaten kan worden gehouden.

Automatische nummerplaatherkenning of ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is al lang ingeburgerd in Rome. Sinds 2006 kunnen kentekens worden herkend met een snelheid van één per seconde, zelfs wanneer de auto’s een snelheid van 160 km per uur halen. Die verwerkingssnelheid is inmiddels vertienvoudigd. Ook mist en regen, die vroeger de herkenning hinderden, zorgen niet meer voor noemenswaardige problemen.

salasistema

Het systeem houdt niet alleen de verkeersdrukte in de gaten, maar stelt ook overtredingen vast, zoals bestuurders die door het rode licht rijden of personen die in een stadsdeel rondrijden waarvoor ze geen toestemming hebben. De recentste software merkt ook wanneer de chauffeur of de passagier ernaast geen veiligheidsgordel dragen en kan een chauffeur betrappen die tijdens het rijden telefoneert.

Politiemensen kunnen de beelden live bekijken, maar het meeste materiaal wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week automatisch verwerkt in een computercentrum, de zogenaamde Sala Sistema Roma, dat gevestigd is in een voormalige tabaksfabriek aan Piazza Giovanni da Verrazzano.

Om al die beelden te analyseren en te sorteren wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde software, die niet alleen werkt met gezichtsherkenning maar ook andere biometrische kenmerken eruit kan pikken, zoals bijvoorbeeld de manier waarop een persoon loopt.

De gebruikte software die gegroepeerd is in een pakket dat bekend staat als SIRS (Sistema Integrato Roma Sicura), kan situaties bliksemsnel analyseren en indien nodig de beelden meteen live doorsturen naar een politieteam waarvan de computer weet dat dit zich in de directe omgeving bevindt. Een graffifispuiter of een vandaal zou op die manier vlak na of zelfs tijdens zijn daad al kunnen worden opgepakt.

Het SIRS kan zichzelf ook linken met bewakingscamera’s van privépersonen of privébedrijven die daar toestemming voor hebben gegeven. Zo kunnen de camera’s in alle banken en postkantoren via het SIRS gekoppeld worden met de Sala Sistema Roma van de politie.

Ook de beelden van de camera’s in de drones, die tegenwoordig steeds vaker door de politie worden ingezet, worden permanent en draadloos naar de Sala Sistema gestuurd. Onder meer vandaag, tijdens de verwachte drukte als gevolg van de feestdag, zullen verschillende drones de winkelgebieden van Rome in de gaten houden.

Al het beeldmateriaal wordt gedurende een bepaalde periode opgeslagen en kan nadien eventueel worden gebruikt als bewijsmateriaal. De software is echter evenzeer bruikbaar in noodsituaties, wanneer het bijvoorbeeld nodig zou zijn om een videoboodschap te verspreiden of om diensten zoals de brandweer, de civiele bescherming, de politie of het kabinet van de burgemeester met elkaar te laten overleggen via een videoconferentie. Tijdens de actuele viruscrisis is het systeem al goed van pas gekomen.

Had je ook graag de ruim twintig foto’s van het nieuwe park gezien die dit nieuwsbericht illustreren?

Jammer, maar de volledige toegang tot onze nieuwsberichten is voorbehouden aan clubleden van S.P.Q.R. Die konden deze beelden reeds eerder bekijken via hun exclusieve dagelijkse en geïllustreerde nieuwsbrief.

Help deze site reclamevrij houden en sluit je aan als lid van onze vereniging van Romevrienden (en -vriendinnen natuurlijk!).

Lees hier hoe je lid kan worden van S.P.Q.R.

Aanmelden als clublid kan je via deze link

Eén reactie to “Giardini Nicola Calipari volledig vernieuwd”

  1. Tessa D. M. Vrijmoed Says:

    Wij hebben er zondag Galatea’s verjaardag gevierd, de kinderen waren dolblij, zo’n mooie speeltuin!!

    ________________________________ Da: S.P.Q.R. – Romenieuws Inviato: giovedì 17 dicembre 2020 05:40 A: tessavrijmoed@hotmail.com Oggetto: [New post] Giardini Nicola Calipari volledig vernieuwd

    S.P.Q.R. posted: “Een tijdje geleden werd de volledig vernieuwde Giardini Nicola Calipari aan Piazza Vittorio Emanuele II ingehuldigd. De renovatie van deze al jaren verwaarloosde stadstuin heeft tien jaar aangesleept, maar vandaag is het park zijn naam weer waard. Niet zo”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.