Het gerestaureerde Mausoleum van Augustus had dit voorjaar al moeten openen, maar de rampzalige virusuitbraak maakte ook die langverwachte gebeurtenis onmogelijk. Tijdens een persconferentie in het Ara Pacis-museum maakte burgemeester Raggi vandaag bekend dat het monument op 1 maart 2021 opent voor het publiek. Vanaf die datum tot 21 april, de officiële stichtingsdag van Rome, zal de site door iedereen gratis te bezoeken zijn.
De openingsdatum is wel vastgelegd onder voorbehoud. Een mogelijke nieuwe virusgolf kan de planning immers nogmaals in de war sturen. Voor het gratis bezoek van 1 maart tot 21 april dien je in ieder geval online een dag en tijdstip te reserveren via de website Mausoleo di Augusto. Inwoners van Rome kunnen het mausoleum tot 31 december 2021 gratis bezoeken.
Het mausoleum is behalve op maandag dagelijks toegankelijk van 9 tot 16 uur (laatste toegang om 15 uur). Een bezoek duurt ongeveer 50 minuten. Wie moeilijk te been is moet rekening houden met verschillende trappen. Na 22 april is in principe ook de liftinstallatie klaar, zodat ook de bovenverdiepingen voor iedereen vlot bereikbaar zijn. Het mausoleum bevindt zich op Piazza Augusto Imperatore, naast de Via di Ripetta en het Ara Pacis-museum.
Virginia Raggi zei dat het monumentale graf van de eerste keizer van Rome waarschijnlijk een erg grote trekpleister voor toeristen zal worden. Het monument was vele jaren gesloten voor bezoekers en het restauratieproject heeft, met de voorbereidingen erbij, liefst veertien jaar aangesleept.
De historische site wordt voor toeristen iets om zeker te bezoeken zodra ze weer naar Rome komen. Dat laatste kan nog wel even duren. Federalberghi Roma, de beroepsvereniging van hoteluitbaters, laat weten dat er tot dusver nauwelijks voorjaarsboekingen zijn binnengekomen. De meeste hotels beschouwen alvast de eerste drie maanden van volgend jaar reeds grotendeels als verloren. Er zijn in Rome ondertussen ook al 280 hotels voorgoed gesloten. De uitbaters zijn failliet of hielden er zelf mee op.
De restauratieplannen voor het al vele jaren verwaarloosde mausoleum dateren van ongeveer dertien jaar geleden. Al lang voordien vonden er verschillende voorbereidende studies plaats. Het hele project had al in 2014 (naar aanleiding van de 2000ste verjaardag van het overlijden van keizer Augustus) moeten voltooid zijn, maar toen moesten de werkzaamheden nog beginnen. Uiteindelijk werd de restauratie in mei 2017, na heel wat problemen en financiële perikelen, toch in gang gezet.
Het karwei dat de restaurateurs moesten uitvoeren was gigantisch. Alleen al voor de basisrestauratie moest een muuroppervlakte van 13.000 m² metselwerk worden hersteld, waarvan men zowat 800 m² helemaal opnieuw waterdicht moest maken.
Rond het monument (diameter 87 m, hoogte 45 m) werden steigers met een totale lengte van 8.000 m geplaatst. Bovenop op het mausoleum is een dakgedeelte voorzien, vanwaar het publiek een prachtig uitzicht op de omgeving heeft. Vanaf de zijde van de Via dei Pontefici voert een belvederetrap de bezoekers naar de top. Aan de kant van de Via Tomacelli biedt een koffiebar uitzicht op het monument.
Het Mausoleum van Augustus is vandaag nog steeds het grootste cirkelvormige grafmonument uit de oudheid, groter zelfs dan de oorspronkelijke graftombe van keizer Hadrianus, de huidige Engelenburcht of het Castel Sant’Angelo.
Vanaf 32 v. Chr. liet Octavianus, de latere keizer Augustus, op het noordelijke Marsveld, toen nog een enorme open vlakte tussen de Tiber en de Via Flaminia, een familiegraf bouwen. Het werd in 28 v. Chr. ingehuldigd, Augustus was toen pas 34 jaar. De officiële naam van het complex was tumulus Juliorum, de tumulus of graftombe van de Juliërs.
De restauratie werd voor een flink deel bekostigd door de Fondazione Telecom Italia Mobile (TIM) die 6,5 miljoen euro neertelde bovenop de 4.275.000 euro die de stad Rome en het Ministerie van Cultureel Erfgoed samen investeerden. Dankzij de inbreng van het restauratiegeld is de Fondazione TIM de eerste partner voor de praktische uitbouw en exploitatie van het complex.
Het telecombedrijf gooit er heel wat technologie tegenaan en zal onder meer uitpakken met augmented reality, multimedia, 3D-reconstructies en andere digitale snufjes om de geschiedenis van het mausoleum te tonen aan het publiek. Een klein meisje vergezelt de bezoekers op een virtuele tijdreis doorheen de verschillende levens van het monument.
De plannen voor de omgevingsaanleg werden getekend door architect Francesco Cellini, die met zijn team in 2006 de internationale ontwerpwedstrijd had gewonnen die de stad Rome, toen nog geleid door burgemeester Walter Veltroni, had gelanceerd. Vlak tegenover het mausoleum bouwt de juweliersgroep Bulgari momenteel een vijfsterrenhotel. Dat moet in 2022 de deuren openen.
Een promofilmpje over het vernieuwde mausoleum kan je hier bekijken.
Geef een reactie