Wereldberoemde architect ontwerpt Italiaanse vaccinatie-paviljoenen

In Rome heeft de nationale corona-commissaris Domenico Arcuri het ontwerp voor de vaccinatie-paviljoenen voorgesteld. Die werden ontworpen door de wereldberoemde architect Stefano Boeri uit Milaan, vooral bekend van zijn creatie Il Bosco Verticale. De ongeveer 1.500 tijdelijke paviljoenen die vanaf januari in heel het land worden geplaatst, krijgen ook een speciaal logo dat eveneens werd ontworpen door Boeri.

primula(4)Simulatiebeeld: Stefano Boeri Architetti

Het is bekend dat Italianen designliefhebbers zijn en houden van esthetische ontwerpen. Maar vooraleer u zich samen met duizenden Italianen afvraagt of het nodig is dat iemand zoals Stefano Boeri hiervoor wordt ingeschakeld, en belangrijker, hoeveel die stijlvolle paviljoenen hebben gekost, toch deze geruststelling: de man heeft het gratis gedaan.

Het logo is een rode primula of sleutelbloem, die als één van de eerste bloemen na de winter gaat bloeien. De lentebloem staat voor regeneratie. Ze zijn een symbool van ontwaken en van wedergeboorte na een donkere periode, legt Boeri uit.

primula(2)Simulatiebeeld: Stefano Boeri Architetti

Het logo zal worden gebruikt op voorlichtingsmateriaal en in reclamespots en zal dus ook prijken op de vaccinatie-paviljoenen die de architect heeft ontworpen. De buitenzijde van de witte cirkelvormige gebouwtjes is vervaardigd uit textiel, het interieur is van hout.

De paviljoenen worden bovendien uitgerust met zonnepanelen zodat ze zelf ter plaatse elektriciteit kunnen produceren. Ze worden geplaatst in de voornaamste stadscentra van Italië.

Italianen zagen de nieuwe paviljoenen aanvankelijk niet zitten en het regende dan ook boze reacties. Waar ik het vaccin krijg, interesseert me niet, ik wil alleen weten wanneer. Mijn vaccin mogen ze toedienen in een vrachtwagen of camionette, dat maakt mij niet uit, waren slechts twee van de duizenden reacties.

Een luisteraar van de RAI merkte op dat het toch veel goedkoper is om de bestaande tenten van het Rode Kruis en de Civiele Bescherming te gebruiken. Ze wisten toen nog niet dat Stefano Boeri en zijn team het ontwerp gratis hadden gemaakt. De tenten zijn bovendien volledig recycleerbaar. Daarom vallen de kosten volgens Boeri heel erg mee.

primula(3)Simulatiebeeld: Stefano Boeri Architetti

Of die speciale vaccinatie-gebouwtjes echt nodig zijn? We moeten minstens veertig miljoen Italianen inenten. Ik denk dat we naast de infrastructuur in de ziekenhuizen en de bestaande tenten van andere organisaties, deze bijkomende vaccinatie-paviljoenen heel goed kunnen gebruiken, zei Boeri op Radio24, de zender van de krant Il Sole 24 Ore.

Stefano Boeri is één van de meest gerenommeerde architecten van Italië, beroemd om zijn gebouw Il Bosco Verticale (het Verticale Woud), een gebouw waarvan de gevels bedekt zijn met levende bomen en massa’s groen. Recent lekte ook uit dat Boeri één van de architecten is met wie de eigenaars van voetbalclub AS Roma praten over de bouw van een nieuw stadion.

primula(1)Simulatiebeeld: Stefano Boeri Architetti

Het grootste probleem wordt wellicht dat een aanzienlijk deel van de bevolking overtuigd moet worden om zich te laten vaccineren. Volgens een enquête die half november werd afgenomen, ziet vier op de tien Italianen dat niet zitten. De vaccinatie-campagne tegen het Covid-19-virus zal in ieder geval vele maanden duren.

Bovendien heerst in Italië al enkele jaren een opvallende scepsis tegen vaccins. Twee jaar geleden schortte de regering de verplichte vaccinaties voor schoolkinderen op. Volgens de officiële cijfers stierven in Italië tot nog toe al bijna 68.000 mensen aan (de gevolgen van) het Covid-19-virus.

Bekijk hier het campagnefilmpje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.