Middelbare scholen in Italië heropenen pas op 11 januari

Na een langdurig regeringsdebat gisteravond, waarbij de coalitiepartners meermaals met elkaar in botsing kwamen, werd beslist om de heropening van de middelbare scholen in Italië uit te stellen tot 11 januari. Kleuter- en basisscholen gaan zoals gepland op 7 januari weer open. Daarmee komt voorlopig een einde aan de dagenlange onzekerheid voor ouders, leerkrachten en studenten.

Het besluit om de heropening van middelbare scholen uit te stellen, werd vanochtend genomen na gesprekken die tot gisteravond laat duurden en waarin de regeringscoalitiepartijen urenlang met elkaar bleven kibbelen over de heropeningsdatum.

Premier Giuseppe Conte en onderwijsminister Lucia Azzolina (Movimento 5 Stelle of M5S) wilden de scuole superiori zoals gepland op 7 januari heropenen. Ook de Italia Viva-partij, vertegenwoordigd door minister van Landbouw Teresa Bellanova, sloot zich daarbij aan. De Partito Democratico (PD) van minister van Cultuur Dario Franceschini, bleef er echter op aandringen dat de middelbare scholen niet eerder dan 15 januari zouden heropenen.

regioneitalia(1)
Uiteindelijk bereikten de coalitiepartners een compromisdatum, dat werd dus 11 januari. Door de heropening van de middelbare scholen zal slechts de helft van de lessen persoonlijk worden gegeven in de klas, de rest gebeurt via leren op afstand.

Regionale leiders kunnen echter beslissen om de heropening van de middelbare scholen nog langer uit te stellen. Dat gebeurde al in verschillende regio’s, waar lokale autoriteiten ervoor hebben gekozen af te wachten wat de impact van de kerstvakantie zal zijn op mogelijke nieuwe besmettingen.

Zo blijven de scholen in de regio’s Veneto en Friuli Venezia Giulia tot 31 januari dicht, in de regio Campania is dat tot minstens 25 januari.

Door het toenemende aantal besmettingen in de regio Lazio, zullen ook hier de scholen langer dicht blijven, namelijk tot 18 januari. De Romeinse scholieren blijven dus nog een weekje langer thuis.

De regering heeft ook beslist de strengere maatregelen tegen het Covid-19-virus die tijdens de kerstvakantie al van kracht waren, te verlengen tot 15 januari. Zoals bekend hanteert Italië een systeem met drie risicozones, gebaseerd op kleurencodes volgens de intensiteit van de epidemie.  Het systeem verdeelt de twintig regio’s van het land in rode (hoog risico), oranje (gemiddeld risico) en gele (laag risico) zones.

Heel wat Italianen worden gek van het voortdurend jongleren met de kleurencodes. Op 5 en 6 januari was heel Italïë een rode zone. Vandaag en morgen is de situatie ingesteld op code geel, daarna volgen opnieuw 48 uren waarin de codekleur wijzigt in oranje (9 en 10 januari).

Door het verlengen van de maatregelen wordt heel Italië volgend weekend (9 en 10 januari) een ‘oranje zone’ en op de andere dagen een ‘versterkte’ gele zone. Dit omvat onder meer een verbod op reizen tussen de regio’s, behalve als het gaat om dringende of noodzakelijke redenen zoals werk.

Op de ‘gele dagen’ moeten restaurants en bars sluiten om 18 uur, daarna mogen ze enkel nog diensten aanbieden voor het afhalen of thuisbezorgen van maaltijden en dit tot 21 uur. Ook de avondklok, van 22 uur tot 5 uur, blijft van kracht. Op de oranje dagen zijn bars en restaurants volledig gesloten. Winkels, ook kappers en schoonheidscentra, mogen dan wel openblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.