Nederlandse relschoppers in Rome veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen

De rechtbank in Rome heeft zes voetbalsupporters veroordeeld tot flinke gevangenisstraffen voor hun aandeel bij de rellen die in 2015 onder meer hebben geleid tot de beschadiging van de toen pas gerestaureerde Fontana della Barcaccia.

Het zestal, dat niet aanwezig was tijdens de uitspraak van de rechter, kreeg niet alleen een boete, maar kregen ook onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van drie en acht maanden tot vier jaar.

De feiten vonden plaats in februari 2015 in de rand van de Europa League-wedstrijd, waarbij AS Roma moest spelen tegen de Nederlandse club Feyenoord. Eind 2015 werden in Nederland al 44 relschoppers veroordeeld voor hun aandeel in de gebeurtenissen.

Een man die een vuurwerkbom gooide naar de Italiaanse politie kreeg toen anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij kwam er goed vanaf, want het openbaar ministerie wilde de man aanvankelijk vervolgen voor doodslag, een beschuldiging die uiteindelijk niet weerhouden werd. De 43 anderen kregen een taakstraf opgelegd.

Bijna zes jaar na de onlusten krijgen zes voetbalsupporters van de Romeinse rechtbank dus alsnog een zwaardere straf. Ze behoren tot een groepje dat na de gebeurtenissen in 2015 door de Romeinse politie werd gearresteerd.

De rechter stelde vast dat er voldoende bewijs is dat het zestal zich schuldig heeft gemaakt opruiing, openbare geweldpleging en wangedrag tegen de politie. Naast de effectieve gevangenisstraf van drie jaar en acht maanden tot  vier jaar,  krijgen ze allemaal ook een boete van 3.000 euro. Dat bedrag dient als compensatie voor de schade die winkeliers en omwonenden leden tijdens de rellen.

De zes waren niet aanwezig op de zitting van de rechtbank in Rome omdat ze volgens hun advocaat momenteel “onvindbaar” zijn. Het zestal gaat wel in hoger beroep tegen de uitspraak. Als de veroordeling dan bevestigd wordt, zullen ze hun gevangenisstraf ook in Nederland mogen uitzitten.

barcaccia

Tijdens de rellen in de omgeving van de Spaanse Trappen raakten ook tien agenten gewond. Winkels moesten vervroegd hun deuren sluiten. Maar het was vooral de beschadiging van de Barcaccia-fontein, die toen pas gerstaureerd was voor een bedrag van 209.960 euro, die de Romeinen woedend maakte.

Dronken supporters gooiden tijdens de onlusten tientallen bierflesjes naar de politie en sloegen flesjes kapot op het monument. De fontein werd ook beklommen. Na de rellen lag het bassin van de Barcaccia-fontein vol met afgebroken stenen fragmenten, samen met flessen, afval en andere rommel. Er werd vastgesteld dat de fontein op 110 plaatsen beschadigd was.

De voetbalsupporters veroorzaakten ook heel wat chaos in het stadscentrum, vernielden eigendommen en voertuigen, intimideerden winkeliers, plasten tegen de deuren en muren van woningen en winkels en sprongen op auto’s, waardoor naar schatting voor 158.000 euro schade werd aangericht.

De verontwaardiging bij het publiek over de aangerichte vernielingen was bijzonder groot, niet alleen bij de Romeinen zelf, maar ook bij Nederlanders die in Rome wonen. Bij die laatste groep ontstond al gauw plaatsvervangende schaamte.

In de nasleep van de heisa werd op initiatief van enkele leden van de Nederlandse gemeenschap in Rome de vereniging Salviamo la Barcaccia opgericht. De bedoeling was om geld in te zamelen om de restauratie van de beschadigde fontein te helpen bekostigen. Het stadsbestuur van Rome had de beschadigde Barcaccia-fontein echter al vrij snel na de rellen op eigen kosten opnieuw laten herstellen.

De vereniging Salviamo La Barcaccia, die via acties en crowdfunding inmiddels 20.000 euro bij elkaar had gebracht en waarbij ook Nederlandse ondernemers aanzienlijke bedragen op tafel hadden gelegd, besliste toen om het geld te gebruiken voor de restauratie van twee andere, iets minder bekende fonteinen in de stad.

fontana_tiziano (3)

Dat werden uiteindelijk de Fontana delle Api of de Bijenfontein aan het begin van de Via Veneto aan Piazza Barberini en de Fontana nei giardini di Viale Tiziano. Deze laatste was enkele maanden voordien na een storm door een boom zwaar beschadigd geraakt.

De Bijenfontein kwam als eerste aan de beurt, de tweede gerestaureerde fontein werd op 14 juli 2017 officieel opnieuw ingehuldigd door een delegatie van de Nederlanders in Rome en een ruime afvaardiging van het stadsbestuur van Rome.

Het verhaal over de restauratie van beide fonteinen en de Nederlandse firma’s die eraan meewerkten, lees je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.