Musea wellicht opnieuw open op 16 januari

Hoewel het aantal Covid-19-besmettingen nog altijd behoorlijk hoog is en in sommige regio’s, waaronder Lazio, zelfs weer stijgen, onderhandelt de regering momenteel over een mogelijke versoepeling van sommige maatregelen. Binnen enkele dagen loopt immers het huidige nooddecreet af. Premier Conte wil dat met tenminste drie maanden verlengen.

Volgens bronnen uit regeringskringen zouden musea en archeologische vindplaatsen in de gele zones vanaf 16 januari wellicht opnieuw kunnen openen. Italië werkt zoals bekend met kleurencodes om de ernst van de virusbesmetting aan te duiden. Het systeem verdeelt de twintig regio’s van het land in drie verschillende zones: rode (hoog risico), oranje (gemiddeld risico) en gele (laag risico).

Sinds 4 november zijn in heel Italië musea gesloten als onderdeel van de maatregelen van de regering om de tweede Covid-19-golf te bestrijden. Particuliere kunstgalerijen mochten wel openblijven.

Op dit moment zijn er weliswaar geen toeristen in Rome, maar ook de inwoners snakken naar een portie cultuur en verstrooiing. Nu de Romeinen de volledige eindejaarsperiode in een harde lockdown hebben doorgebracht, is het verlangen naar wat normaliteit nog groter geworden.

marcusaurelius

Het valt af te wachten wat de regering deze week definitief beslist. Onder meer minister van Cultureel Erfgoed en Toerisme Dario Franceschini zou erop aandringen om de musea te heropenen, in ieder geval in de gele zones. Ook de Vaticaanse Musea zijn momenteel nog dicht. Vaticaanstad volgt gewoonlijk de maatregelen van Italië.

Ook over de heropening van bioscopen en theaters wordt naar verluidt gediscussieerd, maar die versoepeling zou voor de meeste regeringsleden te verregaand zijn. Over de inhoud van het nieuwe nooddecreet en mogelijke versoepelingen zal later deze week officieel worden gecommuniceerd. Het nieuwe decreet treedt in ieder geval op 16 januari in werking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.