Regering verlengt noodtoestand tot 30 april

De regering zal de Covid-19 noodtoestand verlengen tot 30 april. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roberto Speranza vandaag bekend. De voorbije week ging het in Italië weer de slechte kant uit met de epidemie. In zowat alle regio’s stijgt het aantal virusbesmettingen opnieuw.

We bevinden ons in de laatste fase van de strijd, maar de komende maanden zullen nog moeilijk zijn, verklaarde Speranza, die erop aandringt om de gezamenlijke inspanningen nog even vol te houden. Italië telt momenteel al 80.326 dodelijke slachtoffers die officieel aan het Covid-19-virus worden toegeschreven.

Het nieuwe en lichtjes bijgeschaafde nooddecreet zal op 16 januari in werking treden. De volledige inhoud is nog niet bekendgemaakt, maar de minister bevestigde alvast dat het reisverbod tussen de regio’s gehandhaafd blijft.

Ook de restaurants moeten nog niet rekenen op een algemene heropening, integendeel. Het afhalen van eten na 18 uur wordt verboden. Thuisleveringen zijn wel toegestaan.

Er is wel een grote kans dat de musea en archeologische sites in de gele zones (degene met het laagste risico) opnieuw bezoekers mogen ontvangen, al zal dat gebeuren in kleine aantallen en onder strikte voorwaarden.

museicapitolini

De directie van het Parco archeologico del Colosseo reageerde meteen op het nieuws en liet weten dat hun personeelsteam klaar staat om het publiek weer te verwelkomen in het Colosseum en op het Forum Romanum en de Palatijn.

Om de verwachte heropening van het Colosseum te vieren zal er op zaterdag 16 januari om 12 uur in de arena van het amfitheater een concert worden gegeven door studenten van de Accademia di Santa Cecilia. De (wellicht schaarse) bezoekers van het Colosseum zullen daar gratis van kunnen genieten.

Volgens Speranza zal ook een vierde categorie worden toegevoegd aan het huidige driekleurige systeem van Covid-19-beperkingen. Naast de rode (hoog risico), oranje (gemiddeld risico) en gele (laag risico) zones, zou er ook een witte zone worden gecreëerd. In zo’n gebied zouden alle bedrijven kunnen openen en alle handelsactiviteiten weer worden toegelaten.

De noodtoestand verleent de nationale en regionale autoriteiten speciale bevoegdheden om de gevolgen van de Covid-19-crisis snel aan te pakken en de administratieve rompslomp voor het toepassen, wijzigen of intrekken van noodmaatregelen, te verminderen en zoveel mogelijk te beperken. Er kan ook sneller geld worden vrijgemaakt.

De noodtoestand om de Covid-19-crisis het hoofd te bieden werd ingevoerd op 31 januari 2020 en sindsdien om de drie maanden systematisch verlengd en bijgestuurd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.