Reisbegeleiders, stadsgidsen en touroperators betogen in Rome

Begeleiders van toeristen en stadsgidsen hebben vorige week in Rome twee keer betoogd om garanties voor de toekomst te eisen. Vrijwel iedereen in Rome die direct betrokken is bij of actief is in de toeristische sector, zit binnenkort al een jaar noodgedwongen zonder werk.

Bovendien hebben ze momenteel geen enkel perspectief. Niemand weet wanneer het toerisme weer op gang zal komen, en of mensen al meteen geneigd zullen zijn om weer te reizen. Ondertussen worden hotels voorgoed gesloten en leggen steeds meer bedrijven en zelfstandigen die actief zijn in de toerismesector de boeken neer.

piazzacinquecento

De betogers kwamen een eerste keer bij elkaar op Piazza dei Cinquecento en kregen daar het gezelschap van luchthavenpersoneel en NCC-werknemers (noleggio con conducente), de service waarbij wagens met chauffeur worden verhuurd en die in Rome populair is bij heel wat toeristen.

Die huren soms weleens zo’n wagen met chauffeur om een daguitstapje te maken of om naar een bestemming te rijden die moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Ze verzorgen ook ritten van en naar de luchthaven.

Sommigen gebruiken de dienst zelfs om gewoon te gaan winkelen omdat de NCC-chauffeurs toestemming hebben om net als gewone taxi’s in heel het historische centrum te rijden.

ncc

Een tweede keer verzamelden de protesterende reisleiders en gidsen op Piazza del Popolo, waar ditmaal ook touroperators, werknemers van reisagentschappen en anderen die rechtstreeks betrokken zijn bij de toeristische sector in Rome kwamen opdagen.

Een paar dagen later verzamelden ook de exploitanten van toeristenbussen en nogmaals de NCC-verhuurdiensten zich op Piazza della Repubblica, waar men met een vijftigtal touringcars het plein tijdelijk probeerde te blokkeren.

Een jaar geleden begon de vernietiging van onze sector. Onze klanten konden niet meer reizen, wij konden niet meer werken. We zijn altijd rustig gebleven, in de hoop dat de regering die ons altijd heeft genegeerd, onze sector te hulp zou schieten. Maar wij zijn altijd genegeerd en nooit erkend als benadeelde partij. Vandaag hebben we geen toekomst of vooruitzichten. Er is geen planning, alleen maar stilte, klagen de exploitanten.

Dat waren de grieven van zowat alle betogers en instanties die de voorbije dagen van zich lieten horen: ze maken zich grote zorgen over hun toekomst en ze zijn boos en ontevreden omdat er van overheidswege nauwelijks iets beweegt.

Minister van Cultuur en Toerisme Dario Franceschini heeft nog altijd geen plan voor een herstart van de sector gepresenteerd. Onbegrijpelijk, vinden de Romeinen die actief zijn in de toeristische sector. De stad draait grotendeels op toerisme, dat hebben we de voorbije maanden nu toch wel kunnen vaststellen, zeggen de betogers.

De financiële tegemoetkomingen van de regering zijn tot nog toe slechts een druppel op een gloeiende plaat en het duurt maanden vooraleer er geld in de richting stroomt van hen die het nodig hebben. Zo hebben de meeste betrokkenen sinds augustus niets meer ontvangen. De regering blijft beloven ‘dat het snel in orde zal komen’. De sector pikt dat niet langer.

Als we nog veel langer wachten met een relanceplan voor de hele toeristische sector, zodat die klaar staat als het nodig is, hoeft het niet meer. Dan riskeren we niet alleen opnieuw een jaar te verliezen, maar zullen talrijke ondernemingen niet meer bestaan.

Het voorjaar kunnen we opnieuw als verloren beschouwen, de zomervakanties zitten in de gevarenzone. We hebben van onze regering een duidelijke strategie nodig voor een veilige herstart zodra het kan en dit zo snel mogelijk, zegt Stefano Donghi, de voorzitter van de vereniging van touroperators in Rome.

toerismerome(1)

Toerisme en de aanverwante activiteiten zijn buitengewoon belangrijk voor Rome en bij uitbreiding voor heel Italië. Alleen al in Rome zijn minstens drieduizend officiële gidsen en tweeduizend reisleiders geregistreerd.

Het volledige grondgebied van Rome telt ongeveer 14.000 accommodaties voor overnachtingen, waaronder hotels, B&B’s en vakantiehuizen. Die verschaffen samen rechtstreeks werk aan minstens 80.000 mensen, zonder daarbij de gerelateerde diensten en activiteiten mee te rekenen.

In Rome zijn in totaal 1.875 reisbureaus en touroperators actief. Samen tellen die ongeveer 7.500 werknemers, maar wanneer bij dat aantal ook seizoenarbeiders en de aanverwante activiteiten worden meegerekend, gaat het om meer dan 15.000 jobs. Voor alle duidelijkheid: de hotelsector wordt in dit overzicht niet meegerekend, al beleeft die natuurlijk evenzeer drama’s.

De meeste werknemers in de toeristische sector proberen al maanden te overleven en financieel wordt de situatie steeds zwaarder om dragen. Velen hebben alleen de beloofde overheidssteun om op terug te vallen, als die tenminste komt.

Het getreuzel waarmee de regering de bedragen toekent, stoort de betogers nog het meest. Ze beschouwen de traagheid waarmee dat verloopt als een belediging voor hun sector.

selfie

Het is duidelijk dat de regering niet wil dat wij overleven. De overheid beloofde aan de reisbureaus en touroperators financiële tegemoetkomingen, berekend op basis van hun gemiste omzet. Maar het is al van augustus geleden dat iemand nog iets ontvangen heeft.

Drie op de tien reisagentschappen wachten zelfs al sinds april op een financiële tegemoetkoming. Die mensen hebben de voorbije negen maanden nog geen cent gezien. Dat is gewoon onmenselijk, vertelden betogers op Piazza del Popolo.

De gevolgen zijn nu al volop merkbaar. Wie geen reserves heeft en het financieel niet meer kan bolwerken, is verplicht zijn of haar onderneming te sluiten. Als er niet zeer snel iets gebeurt, verwacht Stefano Donghi de komende maanden pas echt een kaalslag in de sector.

Ook reservekapitaal raakt een keer op. De rekeningen voor vaste kosten zoals huur, elektriciteit, water en zelfs belastingen blijven gewoon komen. Langer moet het nu echt niet meer duren of het gaat vele jaren duren vooraleer onze sector zich herstelt van deze ongeziene klap, zegt Donghi.

Al kan het altijd nog erger. Touroperators en reisbureaus zijn bedrijven, soms eenmanszaken, maar vaak ook ondernemingen met een aantal personeelsleden. Vele gidsen en reisleiders zijn echter gewone kleine zelfstandigen of verdienen een centje extra in bijberoep.

Die kunnen niet eens altijd rekenen op een financiële tegemoetkoming. Donghi heeft weet van vele tientallen mensen uit de sector van wie de aanvraag tot financiële steun werd geblokkeerd toen ze zich aanmeldden op het digitale platform van het ministerie.

toerisme

Toch betalen ook wij regelmatig belastingen en premies. Zoals ik zijn er honderden mensen. We zitten niet alleen zonder werk en inkomsten, maar hebben ook geen enkel perspectief voor de toekomst.

Velen zien het niet meer zitten, ook psychologisch is de situatie zwaar om te dragen. Sommigen hebben geluk, die hebben nog een vrouw of man die een inkomen heeft. Maar wie alleen is maakt nu financiële drama’s mee. Die mensen worden materieel en geestelijk vernietigd.

Aan het woord is Michele Mattei, een 35-jarige archeoloog en reisleider uit Rome, die spreekt namens een groep van minstens 150 meertalige en goed gekwalificeerde, reisbegeleiders en gidsen.

Ook Mattei zit al tien maanden zonder inkomen. Vóór de komst van het virus verdiende hij behoorlijk, in het hoogseizoen van maart tot oktober kon hij rekenen op gemiddeld 3.000 euro bruto per maand.

Nu heeft hij, net als vele lotgenoten, helemaal niets meer. Hoelang hij het nog zal volhouden kan hij niet zeggen. Maar dat is geen kwestie van maanden. Zelfs niet van weken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.