MAXXI viert tiende verjaardag

Tien jaar geleden opende in Rome het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, het Nationaal Museum voor Kunsten uit de 21ste eeuw. Het museum is beter bekend als het MAXXI, de laatste drie letters worden in dit geval Romeinse cijfers en verwijzen naar de 21ste eeuw.

Het MAXXI is het eerste nationale museum voor moderne kunst van Italië en opende eind 2009, begin 2010 de deuren voor het publiek. Vorig jaar werden omwille van de viruspandemie enkele vieringen geannuleerd of opgeschoven. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag werd ook een postzegel uitgebracht.

maxxi(12)

De postzegel wordt verspreid door Poste Italiane en is zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in postkantoren in heel Italië. Er werden 400.000 exemplaren gedrukt van de postzegel die 1,10 euro kost.

De herdenkingszegel bevat het MAXXI-logo en een detail van het monumentale museum, dat werd ontworpen door de beroemde architecte Zaha Hadid.

Het is fijn om te bedenken dat ons museum ook in deze tijden dat er weinig wordt gereisd, op deze manier zelf bij vele mensen letterlijk aan de deur komt, lacht Giovanna Melandri, voorzitter van de Fondazione MAXXI.

Het MAXXI is een enorm complex dat vrij snel een prominente plaats wist te verwerven in het Romeinse museumaanbod. Een jaar na de opening stond het MAXXI al in de top tien van de best bezochte musea in Rome.

MAXXI (7)

Het grote gebouw is een parel van moderne architectuur en neemt bijna 30.000 m² oppervlakte in. Het is geïntegreerd in een voormalige kazerne.

Het oorspronkelijke ontwerp dateert reeds van 1998, toen het bureau Zaha Hadid Architects in een internationale ontwerpwedstrijd niet minder dan 273 concurrenten, waaronder talrijke toparchitecten, achter zich liet. Het plan werd vervolgens verder uitgewerkt in samenwerking met het Romeinse architectenkantoor Studio Croci e Associati.

De realisatie van het gebouw kostte uiteindelijk ongeveer 150 miljoen euro. De bouw van het MAXXI was nochtans geen sinecure. Zaha Hadid moest 300 ingenieurs-architecten uit haar kantoor inschakelen om het geheel tot een goed einde te brengen.

De architecte won voor haar ontwerp van het MAXXI-gebouw onder meer de prestigieuze RIBA Stirling Prize 2010 van het Royal Institute of British Architects. Dat is de belangrijkste architectuurprijs die een Britse architect kan ontvangen.

De onderscheiding wordt wereldwijd beschouwd als één van de mooiste titels die je als architect kan krijgen. Het spectaculaire complex in Rome moest het toen als ‘beste Europese gebouw’ opnemen tegen zes andere Europese realisaties.

MAXXI (10)

Architecte Zaha Hadid zelf, die op 31 maart 2016 overleed, was overigens bijzonder fier op haar Romeinse realisatie. In interviews verklaarde ze het gebouw niet zozeer te zien als een object, maar eerder als een soort wereld, bevolkt met eigen leven.

De gekromde en hellende betonnen wanden kunnen zowel aan de binnen- als de buitenzijde worden voorzien van spectaculaire projecties, muurschilderingen en lichtinstallaties. Het interieur en exterieur lopen als het ware in elkaar over.

De vloeiende en schijnbaar bewegende ruimtes van het museum bieden volgens de architecte enorme mogelijkheden om interessante dingen mee te doen en een wisselwerking te creëren tussen de tentoongestelde objecten en het gebouw.

maxxi_interieur2

Keren steeds terug: glanzende muren en afgeborsteld staal, uitgevoerd in of verweven met telkens drie tinten: wit, grijs en zwart. De kathedraalachtige tentoonstellingszalen zijn groot maar hebben weinig kleur.

Dat lijkt somber en saai maar is het niet. Een en ander blijkt bewust gedaan te zijn om een respectvol, bezadigd kader te creëren voor de kunstwerken of installaties die er worden tentoongesteld.

Drie bouwmaterialen duiken steeds weer op: staal, glas en beton, niet in stukken en brokken, maar als reusachtige monolieten, zonder zichtbare externe verbindingen, die een eigen leven lijken te leiden. Het MAXXI kenmerkt zich door grote overhellende wanden, steile hellingbanen en extreme uitkragingen.

MAXXI (6)

Zaha Hadid liet haar meest complexe vormentaal los op het nieuwe museum. Het interieur en de gangen lijken soms te zweven. Het geheel is opgetrokken met schuin hellende buitenmuren met daartussen betonnen boulevards die elkaar overlappen of zich nogmaals vertakken of in elkaar vloeien. De binnenruimte is enorm en doet soms denken aan een reusachtig ruimteschip of een laboratorium uit een verre toekomst.

De witte harsvloer is bijna altijd hellend. Ofwel loop je lichtjes bergop ofwel naar omlaag, maar eender waar je loopt langs de vele sierlijke hellingen, heb je bijna altijd een direct uitzicht op de begane grond.

Zwevende bruggen en gebogen paden verbinden alles met elkaar. Het gebouw beschikt voorts over een grote vrachtlift voor het transport van de kunstwerken. Ook de toiletten ademen dezelfde designsfeer en in het auditorium bevinden zich zwarte, elegante en in elkaar grijpende geometrische fauteuils.

De kantoren, de dienstenruimtes en een restaurant zijn bewust weggehouden van het tentoonstellingsgedeelte en werden elders op de site, in een tweede gebouw aan de overkant van het binnenplein, ingericht.

maxxi_interieur1

Het trendy restaurant Mediterraneo annex bar met het grote terras en speelplekken, is vooral in de warmere maanden uitgegroeid tot een populair trefpunt voor de buurtbewoners.

Chef-kok Emanuele Pompili omschrijft zijn keuken als een ontmoeting tussen het westen en het oosten, met bijzondere aandacht voor typisch mediterrane specialiteiten.

De desserts en het gebak worden verzorgd door Irene Tolomei, de finaliste van de populaire talentenjacht Bake Off Italia – Dolci in Forno. De kaastaart met aardbeien is onweerstaanbaar.

maxxi(1)

Op zondag wordt in de zaak een mooi buffet aangeboden en kan je er uitstekend brunchen. Maar je kan er dus evengoed terecht voor gewoon een glaasje wijn, een biertje of een koffie.

Het MAXXI-gebouw bevat tevens een auditorium, een bibliotheek en een boekenwinkel met extra veel aandacht voor zowel gespecialiseerde als populaire lectuur over (moderne) architectuur, design en interieurs. Ook de catalogi van voorbije tentoonstellingen zijn hier meestal nog terug te vinden.

MAXXI
Via Guido Reni 4a, Rome
www.maxxi.art
www.mediterraneorome.it
www.zaha-hadid.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.