Nieuw hotel, bibliotheek en cultureel centrum gepland tegenover MAXXI-museum

Het stadsbestuur van Rome heeft het plan goedgekeurd voor de herbestemming van de oude kazerne en het bijhorende terrein aan de Via Guido Reni, vlak tegenover het MAXXI-museum. Het terrein van het voormalige militaire complex, de Stabilimento Militare Materiali Elettrici di Precisione, is ongeveer 55.000 m² groot.

kazerne_flaminio (1)Ontwerpbeeld: Studio 015 – Paola Viganò

35.000 m² van die oppervlakte wordt bestemd voor de bouw van 600 nieuwe woningen, waarvan 6.000 m² specifiek voor sociale woningbouw. Ongeveer 7.000 m² wordt gereserveerd voor de bouw van een hotel en 3.000 m² is voorbehouden aan nieuwe buurtwinkels. Op de site komen ook een bibliotheek, een cultureel centrum en ondergrondse parkeergarages. De omgeving wordt heraangelegd met groen en een paar nieuwe wegen.

Wat betreft de Città della Scienza, de veelbesproken Stad van de Wetenschap, die aan de overzijde van de straat is gepland, op het terrein van de vroegere Stabilimento Militare Materiali Elettrici di Precisione, naast het MAXXI, blijft het nog steeds stil. Als er ooit al wordt begonnen aan dit prestigeproject zal het vermoedelijk in een afgeslankte vorm zijn.

Met een kostprijs die in 2014 al werd geraamd op 350 miljoen euro, een prijskaartje dat vandaag ongetwijfeld aanzienlijk duurder zou uitvallen, is de stad Rome met de lege stadskas in het achterhoofd, ook niet gehaast om eraan te beginnen.

kazerne_flaminio (2)Ontwerpbeeld: Studio 015 – Paola Viganò

Maar aan de overzijde van de straat lijken de plannen nu dus behoorlijk concreet. De oude kazerne maakt plaats voor een nieuwe moderne stadswijk, compleet met alle mogelijke voorzieningen.

Het masterplan voor de hele omgeving werd enkele jaren geleden ontworpen door de Milanese architect Studio Paola Viganò. Dat kantoor werd toen als winnaar van de internationale architectuurwedstrijd aangeduid. Aan die ontwerpwedstrijd namen 246 ontwerpkantoren uit 20 landen deel.

kazerne_flaminio (3)Ontwerpbeeld: Studio 015 – Paola Viganò

Het huidige stadsbestuur erfde het project van hun voorgangers. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 200 miljoen euro. De Cassa Depositi e Prestiti (CDP), een investeringsfonds dat de lokale overheden helpt bij de realisatie van infrastructuurprojecten, betaalt 43 miljoen euro.

Tien miljoen euro van dat bedrag is bestemd voor de omgevingsaanleg en de bouw van de ondergrondse parkings. De rest van de investering wordt gedragen door andere partners en investeerders. De bedoeling is dat de werken dit jaar nog beginnen, maar zoals bekend durven werkplanningen in Rome al eens opschuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.