Virginia Raggi zet locoburgemeester Luca Bergamo aan de deur

Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, heeft haar kabinet herschikt en daarbij haar plaatsvervanger en trouwe vazal Luca Bergamo opzij gezet. Bergamo, die ook de verantwoordelijke schepen/wethouder van Cultuur was, wordt vervangen door Lorenza Fruci. Gemeenteraadslid Pietro Calabrese wordt de nieuwe locoburgemeester. Het is de negentiende wijziging die Raggi sinds 2016 doorvoert in de gemeenteraad.

De aanstelling van Fruci krijgt al meteen kritiek omdat ze een voormalige klasgenote van Raggi zou zijn. Ze hebben samen op de middelbare school gezeten. Volgens de lokale media zijn ze ook goede vriendinnen, al kon dat nog niet bevestigd worden.

Fruci verwierf in Rome enige bekendheid omdat ze een boek heeft geschreven over burlesque dansen en ook een biografie over Bettie Page, een fotomodel uit de jaren ’50 op haar naam heeft staan.

Raggi bracht tijdens het overdragen van de cultuurportefeuille hulde aan het uitstekende werk van Luca Bergamo die jarenlang zijn best heeft gedaan om cultuur toegankelijker te maken voor de inwoners van Rome.

Onder meer de MIC-kaart (Museo in Commune) die 5 euro kost en waarmee je een heel jaar gratis en onbeperkt 19 stedelijke musea en 25 archeologische sites kan bezoeken, is één van Bergamo’s initiatieven. De MIC-kaart is enkel bestemd voor inwoners, studenten en tijdelijke inwoners (die ingeschreven zijn in het tijdelijke bevolkingsregister).

De vervanging van de partijloze maar politiek zeer ervaren Luca Bergamo, die na de vorige verkiezingen in 2016 door Raggi werd aangeduid als schepen/wethouder voor Cultuur en in datzelfde jaar ook plaatsvervangend burgemeester werd, is verrassend.

Bergamo staat bekend als een vertrouweling van Raggi en vaak verschenen ze beiden op evenementen, persconferenties en openingsrecepties. De ingreep van Virginia Raggi moet zonder twijfel worden gezien in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen.

raggi

De burgemeester bereidt zich voor op een tweede ambtstermijn maar weet dat een herverkiezing niet gemakkelijk zal zijn. Ze probeert zich dan ook zoveel mogelijk te omringen met fedelissimi, haar meest trouwe en loyale medewerkers.

Luca Bergamo verklaarde in de lokale media dat hij maanden geleden bedenkingen had geuit bij de beslissing van Virginia Raggi om zich voor de tweede keer kandidaat te stellen als burgemeester. De statuten van de MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging verbieden in principe dat hun verkozenen een tweede ambtstermijn opnemen.

Maar Raggi heeft die bepaling weten te omzeilen en kreeg van de partijleiding de toestemming om zich toch opnieuw verkiesbaar te stellen. De commentaar die Luca Bergamo op die beslissing heeft gegeven, kostte hem nu vermoedelijk zijn functie. Bergamo vertrekt naar eigen zeggen zonder wrok en vertelde aan journalisten blij te zijn met de kansen die hij in het politieke milieu heeft gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.