Musea en restaurants vanaf vandaag weer open

De regio Lazio en dus ook Rome, wijzigen vanaf vandaag hun status van oranje naar gele zone. Dat betekent dat ze overschakelen van een ‘gemiddeld’ naar een ‘lager’ risico. Tegelijk worden een aantal maatregelen versoepeld. Musea en archeologische sites weer mogen openen, zij het met enige beperkingen. Ook restaurants, bars en ijssalons kunnen weer werken tot 18 uur.

Het afhalen van eten is opnieuw toegestaan van 18 tot 22 uur en levering aan huis is niet meer beperkt door tijdslimieten. Wel is het verboden om tussen 18 uur en 5 uur ’s ochtends op straat of in een park te eten of te drinken. Ook de avondklok blijft in heel Italië gelden, van 22 uur tot 5 uur.

restomu(5)

In een gele zone krijgen de inwoners ook wat meer vrijheid om te reizen en zich te verplaatsen. Binnen de regio zijn verplaatsingen mogelijk van 5 tot 22 uur, al mag je dagelijks slechts één bezoek afleggen bij familie of vrienden en is er een limiet van twee personen.

Kinderen jonger dan veertien jaar worden niet meegerekend. Naar andere regio’s reizen kan nog niet, tenzij het nodig is voor het werk of om medische redenen.

De musea en archeologische sites, die al sinds 6 november gesloten zijn, mogen weer bezoekers ontvangen, zij het alleen van maandag tot vrijdag. In het weekend moeten ze nog dicht blijven. Die openingsregeling is nieuw.

Sommige musea openen omwille van de traditionele sluitingsdag op maandag pas morgen, andere zelfs nog een paar dagen later omdat ze wat tijd nodig hebben om de opvang van het publiek veilig te organiseren. In de meeste gevallen moet je een bezoek vooraf online reserveren.

restomu(15)

De Vaticaanse Musea sluiten zich aan bij Italië en openen vandaag eveneens opnieuw de deuren. Ook zij leggen nieuwe voorwaarden en beperkingen op. Die kan je hier nalezen.

Het Parco archeologico del Colosseo stuurde een uur nadat de beslissing was genomen al een persbericht uit met het goede nieuws.

Met een gloednieuwe tentoonstelling over Pompeii in huis, waarvan de opening al twee keer moest worden uitgesteld, zit het Colosseum te popelen om weer te openen. Ook het Forum Romanum en de Palatijn zijn weer toegankelijk voor publiek, zij het eveneens met wat beperkingen.

Een aantal bezienswaardigheden in het Parco archeologico del Colosseo blijven volledig gesloten. Daaronder het Domus Aurea of het Gouden Huis van Nero, de Santa Maria Antiqua, de Rampa Domizianea, het Museo Palatino, het Casa di Augusto en het Casa di Livia, de Criptoportico Neroniano en de Aula Isiaca.

In de Markten van Trajanus (Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali) kunnen bezoekers vanaf 4 februari meteen een kijkje nemen op de nieuwe tentoonstelling Napoleone e il mito di Roma (Napoleon en de mythe van Rome).

restomu(16)

Die is gewijd aan de opgravingen die Napoleon Bonaparte (1769-1821) in Rome liet uitvoeren. Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat de Franse keizer stierf. Deze nieuwe tentoonstelling is te bezoeken tot 30 mei.

Theaters en bioscopen blijven in Rome voorlopig nog gesloten, net als sportscholen en zwembaden. Kleuterscholen, basisscholen en middelbare scholen zijn volledig open, er wordt les gegeven in de klassen.

Middelbare scholieren kunnen 50 tot 75 procent van hun lessen in de klas bijwonen, de rest gebeurt via afstandsonderwijs. Universiteiten mogen op basis van hun omstandigheden naar keuze openen of sluiten.

restomu(7)

De capaciteit van het openbaar vervoer mag voor niet meer dan 50 procent worden gebruikt. Winkelcentra zijn op feestdagen gesloten, maar diensten zoals apotheken, kranten- en tabakswinkels en boekhandels worden in die centra wel blijvend aangeboden. Voedingswinkels zijn altijd open.

Ook de meeste andere regio’s in Italië schakelen over naar geel. Alleen de regio’s Puglia, Sardinië, Sicilië, Umbrië en de autonome provincie Bolzano blijven ook vandaag nog oranje zones. Geen enkele regio bevindt zich momenteel nog in een rode zone (hoog risico).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.