In de krant Het Belang van Limburg kon je het voorbije weekend reeds een bijdrage van liefst drie bladzijden lezen over de komende tentoonstelling Oog in oog met de Romeinen in het Gallo-Romeins Museum (GRM) in Tongeren. Deze expo wordt georganiseerd in samenwerking met het British Museum in Londen en brengt een aantal schitterende topstukken naar ons land.
Ondanks de Covid-19-crisis en de perikelen rond de brexit, zijn de Limburgse museumverantwoordelijken er toch in geslaagd om een tentoonstelling op touw te zetten met een selectie uit de fabelachtige rijke archeologische collectie van het British Museum, één van de beroemdste musea ter wereld.
Ter vergelijking: in het Gallo-Romeinse Museum van Tongeren werken 35 mensen, het British Museum heeft meer dan 1.000 medewerkers. Het maakt de prestatie van het Limburgse museum des te indrukwekkender.
De tentoonstelling is opgevat als een reis door het immense Romeinse Rijk. Er zijn niet alleen objecten uit Rome en Italië, maar ook uit (andere) veroverde gebieden: van het huidige Engeland tot Tunesië en Egypte, van het huidige Frankrijk tot Roemenië, Syrië en Turkije.

MEDUSA
Foto: The Trustees of the British Museum
Het British Museum kan maar een beperkt gedeelte van zijn enorme collectie tonen. Zo ontstond het idee om reizende tentoonstelling te organiseren.
Wat we de komende maanden in Tongeren te zien krijgen is een aangepaste versie van hun reizende expo Rome, City and Empire.
De Britten bieden die stukken uit hun permanente collectie en depot wereldwijd aan. Na Tongeren vertrekken de 250 artefacten uit hun Romeinse collectie naar China. Het budget voor de tentoonstelling in Tongeren bedraagt 1,425 miljoen euro.
MITHRAS DOODT EEN STIER
Foto: The Trustees of the British Museum
De tentoonstelling in Tongeren toont enkele absolute topstukken. Daaronder een beker vervaardigd uit fluoriet. Dat is een zeldzaam mineraal dat enkel terug te vinden is in Iran.
De beker is uiterst breekbaar. Wijn smaakte in zo’n beker naar verluidt bijzonder omdat men het broze fluoriet aansterkte met warme hars. Daardoor kreeg de wijn een typische harsgeur en -smaak.

Foto: The Trustees of the British Museum
In de Romeinse tijd was een gebruiksvoorwerp in fluoriet ongelooflijk duur. Plinius schrijft dat keizer Nero een miljoen sestertiën betaalde voor een dergelijke beker. Dat was meer dan duizend keer het jaarloon van een legioensoldaat.
Er bestaan wereldwijd nog twee van deze bekers, eentje komt dus naar Tongeren. Men kan zich verwonderen over het feit dat zo’n artefact het museum mag verlaten.
Al zijn er ook iets minder unieke maar even fraaie voorwerpen te zien, zoals bijvoorbeeld de onderstaande zilveren beker.
Foto: The Trustees of the British Museum
Een ander topstuk is één van de oudste geschilderde portretten ter wereld. Deze vrouw leefde in Romeins Egypte in de tweede eeuw na Chr. Ze draagt een witte tunica en een magentakleurige mantel en is getooid met gouden oorringen met parels, een gouden halsketting en een halsketting in goud en smaragd.
Foto: The Trustees of the British Museum
Haar kapsel was in de mode in de tijd van Faustina. de jonge echtgenote van keizer Marcus Aurelius. Kort voor of na haar dood schilderde iemand haar portret. Het werd op het gezicht van de overledene gelegd en vastgemaakt in linnen mummiewindsels.
Zo zijn er tientallen prachtige voorwerpen te zien, allemaal hebben ze een eigen verhaal. Wat het British Museum vrijwel niet bezit, zijn vondsten uit de omgeving van Tongeren, de regio die destijds bekend stond als Germania Inferior.
Foto: The Trustees of the British Museum
Dat gemis vult het Gallo-Romeins Museum aan met topstukken uit de eigen collectie die amper of zelfs nog nooit eerder te zien waren. Zo zijn op de tentoonstelling fragmenten van een schedel en de kaak van een dromedaris te zien.
Dat gebeente werd enkele jaren geleden gevonden in Tongeren. Het is minder bekend, maar ook in onze streken werden dromedarissen door de Romeinen ingezet als lastdieren, onder meer op de heirbaan van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, een weg die in Tongeren passeerde.
Foto: The Trustees of the British Museum
Ten slotte toont de nieuwe tentoonstelling ook filmpjes met verhalen van ‘ooggetuigen’, gebaseerd op historische en archeologische bronnen.
De personages vertellen over hun leven, over wat ze voelen, denken en doen. Ze bieden de bezoekers inzicht in de Romeinse samenleving en in de kansen die het Romeinse Rijk (aan sommigen) bood.
Oog in oog met de Romeinen
Gallo-Romeins Museum Tongeren
Van 6 februari tot 1 augustus 2021
www.galloromeinsmuseum.be
Geef een reactie