Gidsen en bezoekers klagen over te grote drukte in de Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea, die op 1 februari na een maandenlange sluiting opnieuw openden, krijgen flink wat kritiek omdat het vorige zaterdag veel te druk was. Zowel bezoekers als gidsen melden dat er in bepaalde zalen soms veel te veel mensen bij elkaar stonden. Dat zijn we niet gewoon in de doorgaans strak georganiseerde Vaticaanse musea.

Zaterdagochtend was de drukte in de musea nog beheersbaar, maar tegen het middaguur zou het in bepaalde delen van het museum, waaronder de vier Stanze di Raffaello (Kamers van Rafaël) veel te druk geweest zijn.

Een bij het Vaticaan geaccrediteerde gids verklaarde in de Romeinse media dat de zaalwachters probeerden om de mensenstroom te reguleren, maar dat ze op een bepaald moment de controle over de situatie verloren en dat het vervolgens zodanig druk werd dat bezoekers niet meer vooruit of achteruit konden.

vaticaanse musea (2)

De situatie voelde aan zoals in de metro tijdens het spitsuur. Gezinnen probeerden op hun stappen terug te keren, maar dat lukte niet meteen. Wie bij het personeel klaagde over de overbevolking, kreeg te horen dat men voor klachten bij de directie moest zijn, reageerde een gids in de krant La Repubblica.

Ook op sociale netwerken en websites zoals Tripadvisor regende het de voorbije dagen klachten. Een ervaring die niet herhaald mag worden. Tot onze spijt hebben we een absoluut gebrek aan respect voor de veiligheidsregels ervaren. Vele groepen met gidsen zaten vast in de gangen. Tientallen mensen stonden dicht op elkaar zonder afstand te kunnen nemen. Veel volk en een slecht onthaal, waren slechts enkele van de mildere commentaren.

De Vaticaanse Musea hebben nog niet gereageerd op de klachten. Er is ook niet meteen een verklaring te bedenken voor de overbevolking van zaterdag. Iedereen moet vooraf online zijn of haar toegang boeken, dus organisatorisch weet men perfect hoeveel mensen wanneer over de vloer zullen komen.

Het aantal aanwezigen lag weliswaar nog een stuk lager dan het gemiddelde in normale tijden, maar in de huidige omstandigheden voelde de situatie voor zowel de bezoekers als de medewerkers onprettig aan. Op deze manier is een museumbezoek niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar het is cultureel ook een alles behalve opwindende ervaring. Niet voor herhaling vatbaar, concluderen zowel gidsen als bezoekers.

In tegenstelling tot de Italiaanse musea, die in de gele zone (zoals Rome) momenteel alleen mogen openen van maandag tot en met vrijdag, zijn de Vaticaanse Musea open van maandag tot en met zaterdag, van 8.30 tot 18.30 uur, met de laatste toegang om 16.30 uur. Reserveren is verplicht en kan rechtstreeks via de website van de Vaticaanse Musea.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.