Omgeving Area Sacra op Largo di Torre Argentina opgefrist

In Rome werd de omgeving van Largo di Torre Argentina in een nieuw kleedje gestoken. De afbakening van de archeologische site werd opgefrist en op sommige plaatsen volledig vernieuwd.

De leuningen kregen een nieuwe verflaag. Waar nodig werd het travertijn hersteld. Het oude plexiglas werd vervangen door een nieuw en sterker materiaal dat een beter zicht garandeert voor de toeristen. Alle andere beschadigingen op het plein, onder meer aan de stenen banken, werden hersteld.

largo_argentina (1)Foto: Sovrintendenza Capitolina

De zogenaamde Area Sacra, met de vier tempelruïnes uit de Republikeinse tijd die lager dan het straatniveau te zien zijn op het grote opengelegde gedeelte van de Largo di Torre Argentina, wordt zoals eerder gemeld in de toekomst opengesteld voor bezoekers.

Het is de bedoeling dat deze belangrijke archeologische site eindelijk kan bezocht worden en dat je er niet langer vanop afstand hoeft naar te kijken.

Het project omvat vooral de bouw en plaatsing van loopbruggen in de Area Sacra zodat de site veilig kan worden bezocht.

Het is de bedoeling dat er ook een klein museum op de site komt waar de artefacten die in deze buurt werden ontdekt zullen getoond worden en waar ook een 3D-filmpje zal te zien zijn waarin wordt gereconstrueerd hoe de tempels en de omgeving er vroeger uitzagen.

Het juwelenhuis Bulgari stelde in een eerste fase 500.000 euro ter beschikking om het project te helpen bekostigen. De kostprijs voor de ontsluiting van de site wordt echter op minstens het dubbele van dat bedrag geraamd.

largo_argentina (2)

Of Bulgari nogmaals een gulle gift zal doen en dus het volledige project zal financieren is nog niet bekend. De stadskas van Rome is leeg en nu de ontslagnemende regering in lopende zaken zit, zijn alle investeringsprojecten en steunfondsen voorlopig ook opgeschort.

De voorbereidende werken aan de Area Sacra vielen na de eerste lockdown vorig jaar een hele tijd stil. Een precieze openingsdatum durft vooralsnog niemand te geven. De jongste jaren werden op deze plek reeds intensieve archeologische studies uitgevoerd.

largo_argentina (3)

Dit archeologische gebied in het hartje van Rome ontstond in 1929, toen Benito Mussolini grote infrastructuurwerken liet uitvoeren. De middeleeuwse gebouwen op het plein werden afgebroken om plaats te maken voor het (ook toen al) steeds toenemende verkeer.

Naast heel wat fraaie vondsten, bracht het archeologische onderzoek toen ook een plein uit de tijd van de Romeinse Republiek aan het licht, waarna de ruïnes van vier tempels en een klein gedeelte van het aansluitende theater van Pompeius werden blootgelegd.

largo_argentina (4)

Pompeius Magnus liet tussen 61 en 55 v. Chr in de porticus van zijn theater een vergaderruimte voor de Senaat bouwen. De resten daarvan zijn opgegraven en bevinden zich achter de ronde tempel waarvan zes van de oorspronkelijk achttien zuilen tot vandaag nog overeind staan.

Het complete theatergebouw situeerde tussen de achterbouw van de huidige kerk Sant’ Andrea della Valle en de huidige Largo di Torre Argentina.

largo_argentina (5)

Het is in dit theatergebouw, dat toen tijdelijk als vergaderplek voor de Senaat werd gebruikt, dat Julius Caesar in 44 v. Chr. werd vermoord.

Negen jaar geleden beweerden Spaanse archeologen dat ze de precieze plek waar dat gebeurde ontdekt hebben, maar niet iedereen is het eens met hun conclusies.

Het enige wat we wel heel zeker weten is dat de beroemde moord hier in de onmiddellijke buurt heeft plaatsgevonden.

largo_argentina (7)

De naam van het plein komt van het vroegere Straatsburg, de stad in Frankrijk die bij de stichting door de Romeinen in 12 v. Chr. de naam Argentoratum kreeg.

Aanvankelijk was Argentoratum een militair kamp, maar door de gunstige ligging aan de Rijn kon de stad geleidelijk groeien.

In tegenstelling met wat sommigen denken heeft het land Argentinië dus helemaal niets te maken met dit plein.

largo_argentina (6)

Maar wat kwam het toenmalige Argentoratum / Straatsburg hier dan doen? En boe zit het met die ‘torre’ (toren) uit de naam van het plein?

Zowel de afgeleide naam van Argentoratum als de ‘torre’ hebben we indirect te danken aan bisschop Johann Burckhardt, ook wel geschreven als Burchart of Burkhart (1450-1506) uit Straatsburg.

Hij was ceremoniemeester van de pausen Sixtus IV, Innocentius VIII, Alexander VI, Pius III en Julius II. In die hoedanigheid heeft Burckhardt alle belangrijke gebeurtenissen uit die tijd meegemaakt.

Eén van de straatjes die uitkomt op het plein is de Via del Sudario, de straat waar je ook de Koninklijke Belgische kerk San Giuliano kan vinden.

Op nr. 44, naast de San Giuliano, bevindt zich een opvallend renaissancepaleis, het Palazzetto of Casa di Burcardo.

largo_argentina (8)

Het gebouw is karakteristiek voor de Duitse woningbouw uit de late vijftiende eeuw. Dit was de ambtswoning van bisschop Burckhardt.

Die had aan zijn woning een toren laten bouwen, een constructie die de Romeinen al gauw de Torre Argentina noemden, hiermee verwijzend naar de geboortestreek van Burckhardt.

Die naam is blijven hangen en het plein dat we vandaag kennen ontleent daaraan dus zijn naam. De toren in kwestie bestaat nog altijd gedeeltelijk. De resten zijn te zien in het Casa di Burcardo maar zijn niet zichtbaar vanop de straat.

2 Reacties to “Omgeving Area Sacra op Largo di Torre Argentina opgefrist”

  1. martin tukker Says:

    Het palazetto heeft tevens lange tijd dienst gedaan als theatermuseum. Ik was daar helaas vlak na de sluiting en stond voor een gesloten deur. Weet u wellicht of het gebouw ooit nog te bezichtigen zal zijn? Hoeveel er overigens van de Torre nog bestaat lijkt me ook iets geheimzinnigs. Wie met google maps over het palazetto ‘zwerkt’, zal moeite hebben ook maar iets van die toren te ontwaren. Klopt het dat het Mussolini was die de middeleeuwse torens door de hele stad wilde slopen?

    • S.P.Q.R. Says:

      In dergelijke gebouwen raakt men wel binnen mits de juiste relaties ofwel tijdens één van de verschillende ‘speciale’ themadagen die regelmatig worden georganiseerd (bv. rond Monumenten, Archeologie, Architectuur, Openbare gebouwen, enz.). Er bestaan in Rome ook verschillende verenigingen die rondleidingen op dergelijke sites verzorgen. Het is kwestie van de agenda’s en planningen van deze groepen een beetje te volgen. De restanten van de toren bestaan nog wel degelijk. Of Mussolini de torens van Rome wilde afbreken hebben we nog niet eerder gehoord. Als dat klopt is hij daar in ieder geval niet in geslaagd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.