Sagalassos-archeoloog Marc Waelkens (72) overleden

Vandaag  kregen we het droevige bericht dat gisteren, 21 februari, Prof. Dr. Marc Waelkens overleden is. Hij was al geruime tijd ziek en is 72 jaar geworden.

Prof. Waelkens ontving in 2012 onze Romulusprijs en was sindsdien lid van onze vereniging S.P.Q.R. Marc Waelkens was de stichter en bezieler van het Sagalassos Archeologisch Onderzoeksproject en de directeur van het project van 1990 tot 2013. Hij was één van de leidinggevende figuren binnen de Klassieke Archeologie.

Marc Waelkens bekleedde de positie van professor Mediterrane Archeologie aan de KU Leuven van 1986 tot 2013. Hij was erg betrokken bij de universiteit, waar hij aan verschillende generaties studenten lesgaf, zowel in het klaslokaal als in het veld. Marc beroerde vele mensen over de jaren en had een hele nauwe band met de inwoners van Ağlasun, de gemeente waar de Sagalassos-site gelegen is. 

Na zijn doctoraat nam Marc Waelkens jarenlang deel aan internationale opgravingen in Syrië, Griekenland en ook Turkije. In het begin van de jaren ’80 raakte hij bevriend met Stephen Mitchell, die voor het British Institute in Ankara werkte aan het Pisidia-project.

Dat had tot doel de zichtbare antieke overblijfselen in die regio in het Taurusgebergte te registreren. Rond die tijd begon men omwille van het toerisme namelijk met de aanleg van wegen van het binnenland naar de kust, waarbij heel wat archeologische resten bloot kwamen te liggen en die beschermd moesten worden.

marcwaelkens

Zo kwam hij terecht bij de verlaten stad Sagalassos in Zuid-West-Turkije. Sagalassos was een belangrijk handels- en landbouwcentrum in de Griekse en Romeinse oudheid. Door een aardbeving omstreeks het jaar 500 werd de stad zwaar beschadigd en raakte ze daarna in verval. In één van zijn laatste interviews vertelde Marc Waelkens daar het volgende over.

Ik herinner me nog goed de dag waarop we de site van Sagalassos voor het eerst bezochten, op 23 augustus 1984 in de vroege ochtend. In de bijna twintig jaar dat ik opgravingen deed, had ik nooit eerder zoiets gezien. Omdat de stad bovenop een bergtop ligt, en er geen wegen naartoe leidden, was de site totaal ongerept.

De verlaten stad lag bedolven onder meters erosiepuin, zodat alle overblijfselen als het ware verzegeld waren. We troffen een bijna intact theater met zevenduizend zitplaatsen aan, restanten van tempels en thermen, een deel van het stratenpatroon was zichtbaar… Overal lagen stukken glas, keramiek en munten, we durfden onze voeten haast niet neer te zetten. Ik was er ondersteboven van.

Vanaf toen zou de opgraving en later ook de restauratie van de enorme archeologische site zijn levenswerk worden. Iedere zomer was Marc Waelkens in Sagalassos met meer dan honderdvijftig mensen aan de slag, afkomstig uit zowat de hele wereld, gaande van studenten en wetenschappers uit twaalf verschillende disciplines tot arbeiders.

www.sagalassos.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.