Dubbelgangers & Tegenhangers

Dit lijkt wel de maand waarin leden van S.P.Q.R. in de kijker worden geplaatst, maar dat is echt wel toeval. Want na Johan Ickx hebben we weer iemand om even aandacht aan te schenken.

Jo Claes schreef een prachtig geïllustreerd boek bij elkaar dat de titel Dubbelgangers & Tegenhangers kreeg. Het plaatst verhalen uit de klassieke mythologie naast vertellingen naar de Bijbel. Dat zorgt voor talrijke opvallende overeenkomsten. Ook Romulus en Remus ontbreken niet.

dubbelgangers (1)

Jo Claes ontpopte zich de jongste jaren als een succesvolle romanschrijver. Liefhebbers van misdaadverhalen kennen hem van de Thomas Berg-reeks of als jeugdauteur.

Hij is echter ook goed thuis in de hagiografie, iconografie, mythologie en de Bijbel, waarover hij heel wat boeken publiceerde. Dit nieuwe boek is bijzonder omdat het naar parallellen zoekt tussen de verhalen uit de Bijbel en de Griekse en Romeinse mythologie.

Een voorbeeld. Het is algemeen bekend dat in bijna alle oude culturen verhalen zijn overgeleverd van een alles verwoestende overstroming. In de Bijbel wordt die catastrofe de zondvloed genoemd en slechts enkele mensen overleven de wereldwijde ramp, omdat ze door God aangemaand werden om tijdig een boot te bouwen.

dubbelgangers (4)

In de klassieke mythologie overkomt iets soortgelijks Deukalion en Phyrra, die als de heidense tegenhangers van Noach en zijn vrouw kunnen worden beschouwd. Ook zij weten zich te redden dankzij de waarschuwing van Prometheus en net zoals de ark op een berg strandt nadat de wateren zijn gezakt, gebeurt hetzelfde met hun bootje. Zowel uit Noach en zijn vrouw als uit Deukalion en Phyrra wordt het nieuwe mensengeslacht geboren.

Dit is maar één voorbeeld van een parallel verhaal zoals er in het boek tientallen werden opgenomen. Minder bekend is dat vele andere verhalen uit de Bijbel eveneens sterke overeenkomsten vertonen met Griekse mythes of Romeinse sagen.

dubbelgangers (3)

Of het nu gaat over de schepping van de mens, het verlies van de paradijselijke staat waarin Adam en Eva aanvankelijk leefden of de gebeurtenissen die de aartsvaders en andere personages uit de Bijbel zijn overkomen,… heel vaak zijn er in de klassieke mythologie verhalen te vinden die daar sterk bij aanleunen, omdat ze er opvallend veel gelijkenissen mee vertonen.

Naar een verklaring daarvoor wordt in dit boek niet gezocht – de vraag is trouwens of dat in de meeste gevallen mogelijk is. Het is louter de bedoeling om een overzicht te bieden van die vele overeenkomsten tussen verhalen uit de Bijbel en de klassieke mythologie.

Daarbij is er min of meer naar gestreefd om de chronologie van de Bijbel te volgen, te beginnen dus bij de schepping, de verdrijving uit het paradijs, de zondvloed, de verschillende aartsvaders, rechters of koningen.

Toch wordt nu en dan van die volgorde afgeweken omdat het onderwerp in kwestie aan andere verhalen refereert, die daarom in het betreffende hoofdstuk zijn opgenomen.

dubbelgangers (2)

Maar hoe opvallend en veelvoorkomend de gelijkenissen ook zijn, telkens bevatten de verhalen onderling afwijkende details, motieven of gevolgen die te wijten zijn aan de verschillen in cultuur, traditie en religie waaruit ze zijn ontstaan.

Vandaar de titel van het boek: Dubbelgangers & Tegenhangers. Een uitgave die je op een verrassende manier anders zal laten kijken naar de vaak beroemde eeuwenoude mythologische verhalen.

Dubbelgangers & Tegenhangers
Parallelle verhalen in Bijbel en klassieke mythologie
Auteur: Jo Claes
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 223 (inclusief verklarende namenlijst)
Met talrijke illustraties in kleur
Afmetingen: 25,9 x 20,4 x 2,1 cm
Gewicht: 911 g
Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Eerste druk: december 2020
ISBN: 9789056156466.
Prijs: 29,95 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.