Iconische producent Panini-voetbalstickers wordt wellicht verkocht

Panini, de iconische producent van de bekende voetbalplaatjes en verzamelstickers wordt mogelijk verkocht. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd op basis van een bericht van het persagentschap Bloomberg.

De Panini Group is in 150 landen actief en telt meer dan 1.200 medewerkers. In 2018 rondde de groep de kaap van 1 miljard euro inkomsten.

De hoofdzetel bevindt zich sinds de oprichting in Modena, in de regio Emilia-Romagna. Giuseppe en Benito Panini waren daar sinds 1955 uitbaters van een krantenwinkel.

In 1961 kwamen ze op het idee om kleefbare plaatjes van voetballers te verkopen. Het eerste album – de Calciatori Panini – was volledig gewijd aan de Italiaanse Serie A.

panini1

Het was een succesvolle stap die tot vandaag voortduurt. Toen twee jaar later ook Franco en Umberto zich bij het bedrijf vervoegden, transformeerden ze de winkel in Modena al snel tot een stickerimperium.

In 1970 kreeg Panini van de wereldvoetbalbond FIFA de licentierechten om een album te maken voor het wereldkampioenschap voetbal in Mexico.

De voetbalgekke Italianen waren er dol op, maar de verzamelaarsrage strekte zich al gauw wereldwijd uit. Een door de Braziliaanse superster Pelé gesigneerd album voor het WK in 1970 leverde een recordbedrag op van 12.038 euro.

Panini zou later nog licenties nemen in andere sporttakken, zoals de NBA (basketbal), de NFL (American football) en de NHL (ijshockey).

De jongste jaren introduceerde het bedrijf met succes ook de mogelijkheden van het internet, smartphones en moderne technologieën om de verzamelaars aan zich te blijven binden.

panini2

In 2013 overleed Umberto, de laatste van de vier broers Panini. Het bedrijf was echter in 1988 al overgenomen door mediamagnaat Robert Maxwell. Sinds 1999 is de groep in handen van het management en het Italiaanse conglomeraat Fineldo.

Volgens het agentschap Bloomberg zou de uitgever verkennende overnamegesprekken voeren met verschillende investeringsfondsen. De Panini Group gaf geen commentaar op het bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.