Filmregisseur Giancarlo Santi (81) overleden in Rome

De naam Giancarlo Santi zal bij de meeste mensen wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen, maar Santi was gedurende vele jaren de rechterhand van de beroemde filmregisseur Sergio Leone.

In zijn lange carrière werkte Santi als regieassistent onder meer mee aan onvergetelijke films zoals The Good, the Bad and the Ugly (1966), Once Upon a Time in the West (1968) en A Fistfull of Dynamite (1971).

Bij de productie van die laatste film zag het er een tijdlang naar uit dat Santi de regie ervan op zich zou nemen. Regisseur Sam Peckinpah had zich teruggetrokken en wat later werd zijn opvolger Peter Bogdanovich de laan uitgestuurd.

Maar uiteindelijk zag de filmstudio liever Sergio Leone in de regiestoel, met Giancarlo Santi als regieassistent. Ook de hoofdrolspelers James Coburn en Rod Steiger hadden erop aangedrongen om Sergio Leone als regisseur in te schakelen.

giancarlosanti

In 1972 zou Giancarlo Santi dan toch zijn eerste eigen film regisseren, de spaghettiwestern The Grand Duel (Il grande duello). In die film speelt Lee Van Cleef een sheriff die gerechtigheid zoekt voor een man die wordt beschuldigd van moord.

In 2003 zou Quentin Tarantino de muziek uit die debuutfilm ongevraagd gebruiken voor zijn film Kill Bill.

Later zou hij Giancarlo Santi nog de regie op zich nemen van Quando c’era lui… caro lei (1978) en Con la voce del cuore (2000), twee films waarvoor hij ook het scenario had geschreven. Als acteur speelde Santi in 1983 ook een kleine rol in de film Camminacammina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.