Elektrische deelsteps in Rome goed voor 2,2 miljoen ritten in zeven maanden tijd

In zeven maanden tijd, sinds de introductie in juni tot eind december vorig jaar, werden in Rome meer dan 2,2 miljoen ritten met elektrische deelsteps geregistreerd.

Burgemeester Raggi noemt dat een geweldig resultaat. De keerzijde van dat succes is dat er steeds meer steps rondslingeren op het openbare domein. Ook het aantal ongevallen waarbij e-steps betrokken zijn, stijgt nog steeds.

De voorbije maanden maakten meer dan 176.000 mensen in Rome gebruik van het vervoermiddel. De steps blijken vooral ’s nachts te worden gebruikt. De eerste aanbieders van deelsteps verschenen in juni vorig jaar in Rome.

esteps (2)

Al de aanbieders samen bieden momenteel ongeveer 17.000 e-steps of elektrische fietsen aan. Die zijn beschikbaar voor zowel inwoners als toeristen.

Er komt ook veel kritiek op de deelsteps. Talrijke inwoners wijzen op het gevaar dat de voertuigen opleveren voor zowel de gebruikers als de voetgangers in de straten. Dagelijks gebeuren er ongevallen, waarvan sommige behoorlijke zwaar.

Romeinen wijzen erop dat er momenteel amper toeristen in de stad zijn. Zodra die terugkeren en massaal gebruik beginnen te maken van de elektrische steps wordt het ergste gevreesd voor de algemene veiligheid.

esteps (4)

Critici wijzen ook op het haast dagelijkse beeld van steps die worden bemand door twee gebruikers. Het vervoeren van passagiers in verboden, maar voor de politie is het dweilen met de kraan open. Er zijn gewoon teveel overtredingen om iedereen te kunnen verbaliseren.

Bewoners storen zich het meest aan het feit dat de gebruikers van de elektrische tweewielers vaak op de voetpaden rijden, tegen de rijrichting straten inrijden, veel te snel rijden en vooral aan wat men het ‘asociale parkeren’ noemt: het nonchalant achterlaten van de steps op eender welke plek, ook op voetpaden of voor winkelramen.

Vaak blokkeren ze ook de ingangen van metrostations en de toegang tot openbare gebouwen of bezienswaardigheden.

esteps (3)

Rome denkt eraan om gebruikers van een e-step te verplichten om een helm te dragen. Maar in Firenze werd de burgemeester die een dergelijke maatregel had ingevoerd, na een klacht teruggefloten door de rechtbank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.