Mausoleum van Augustus officieel geopend

Zoals eind vorig jaar reeds aangekondigd vond vandaag de langverwachte opening van het Mausoleum van Augustus plaats.

Het monument is vanaf morgen tot 21 april gratis toegankelijk, maar die tickets zijn al maanden de deur uit. Inwoners van Rome kunnen het mausoleum nog tot eind dit jaar gratis bezoeken.

mausoleum_augustus_opening (1)Foto: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

Omwille van de coronamaatregelen waren er weinig aanwezigen op de openingsplechtigheid. Het was niet het grote feestje waar al lang naar werd uitgekeken en dat burgemeester Raggi graag had gewild.

Het officiële gedeelte beperkte zich tot enkele toespraken en een rondleiding. De burgemeester noemde de opening in deze Covid-tijden een symbool voor de wedergeboorte van Rome en Italië.

Naast Raggi en enkele leidinggevenden uit de culturele sector en journalisten, was ook Salvarore Rossi aanwezig, de voorzitter van de stichting Telecom Italia. die optrad als sponsor van het restauratieproject.

TIM droeg ruim  6 miljoen euro bij aan het project. Dat bedrag werd aangevuld met nog eens 4 miljoen euro afkomstig van het Italiaanse Ministerie van Cultuur en de stad Rome.

mausoleum_augustus_opening (4)Foto: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

De restauratie van de enorme graftombe kampte met vele vertragingen en heeft veertien jaar aangesleept. De werken hadden al voltooid moeten zijn in 2014, ter gelegenheid van de 2000ste verjaardag van het overlijden van keizer Augustus.

Ook nu is alles nog niet afgewerkt. Zo is de veelbesproken digitale ervaring, waarbij bezoekers via augmented reality bijkomende informatie krijgen nog niet klaar. Dat zal pas gebeuren na 22 april.

Ook op de speciale kijkbrillen, waarmee bezoekers een uitstapje in de virtuele antieke wereld kunnen maken, is het nog wachten.

Normaal hadden vandaag ook de omgevingswerken en de aanleg van een voetgangerszone aan Piazza Augusto Imperatore al moeten afgerond zijn, maar ook die werken liepen vertraging op. Op het plein zijn een aantal parkeerplaatsen verdwenen en ook de bushalte werd reeds verwijderd.

De aannemer zag de opening van het mausoleum liever nog niet gebeuren omdat de aanwezigheid van bezoekers de werken zouden kunnen hinderen. Door de aanwezigheid van zware machines op de site werden ook al vragen gesteld in verband met de veiligheid.

Raggi wilde de site hoe dan ook openen. Dat was niet alleen al lang geleden beloofd, het is ook een trofee waarmee tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen kan worden uitgepakt.

mausoleum_augustus_opening (3)Foto: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

Ondertussen proberen nieuwsgierige Romeinen massaal een ticketje te boeken. De gratis tickets tot 21 april waren al op enkele dagen de deur uit. De reservatiemodule kampte zelfs even met capaciteitsproblemen.

Ook gebeurde er een fout tijdens het openstellen van de boekingsperiode. Zo was het mogelijk om ook op zaterdag en zondag een bezoek te reserveren, maar het actuele nooddecreet verbiedt dat musea en archeologische sites in het weekend openen.

Daardoor moeten nu 980 mensen omgeboekt worden naar een andere datum. Om die overboeking op te vangen wordt gedacht aan een tijdelijke opening op maandag, de wekelijkse sluitingsdag.

Vanaf morgen kan in ieder geval weer gereserveerd worden voor de volgende periode, tot 30 juni.

Bezoekers kunnen in groepjes van maximum tien personen het mausoleum betreden via een zijpoort ter hoogte van restaurant Il Vero Alfredo.

Per groep wordt van 9 tot 16 uur telkens een uur voorzien, wat neerkomt op zeven bezoekrondes per dag.

mausoleum_augustus_opening (2)Foto: Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali

Bezoekers krijgen een rondleiding van ongeveer vijftig minuten en bereiken uiteindelijk het hart van de tombe, de kamer waar destijds de urne met de as van keizer Augustus werd bijgezet. De hoogste top van het mausoleum is vandaag eigenlijk maar half zo hoog als oorspronkelijk het geval was.

Een bezoek aan het monument omvat ook heel wat trappen. Mensen met beperkte mobiliteit kunnen dus enkel het centrale gedeelte van het monument bezoeken.

Een kort filmpje over de openingsplechtigheid

Een promofilmpje van TIM

www.mausoleodiaugusto.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.